Észtország befogadott négy (4) eritreai nőt Olaszországból

külföld
2017 december 14., 05:07
comments 21
Eritreai menekültek egy csoportja várakozik az áttelepítésre. Olaszországból az első menekülteket 2015. október 9-én telepítették át az önkéntes kvótarendszer alapján.
photo_camera Eritreai menekültek egy csoportja várakozik az áttelepítésre. Olaszországból az első menekülteket 2015. október 9-én telepítették át az önkéntes kvótarendszer alapján. Fotó: Alvaro Padilla/Anadolu Agency

Először fogadott be Olaszországból áttelepített menekülteket Észtország. Négy eritreai nőt vettek át, ami szintén első alkalomnak számít, mert eddig csak szíriai, iraki és jemeni menekülteket fogadtak az országban.

Az APA osztrák hírügynökség tallinni forrásokra hivatkozva arról írt: az olasz hatóságok sokáig elzárkózta az elől, hogy észt szakértők a helyszínen folytassanak interjúkat az áttelepítésre váró bevándorlókkal. A kérdésben a nyáron sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

Az észt hatóságok az interjúkban azt próbálják megállapítani, hogy a menekülteknek van-e motivációjuk Észtországban élni. "Sokuknál hiányzik ez a motiváció, mert rokonaik vagy családjuk például Németországban vagy más országokban él" - mondta Rait Kuuse, a szociális ügyek minisztériumának főtitkárhelyettese.

Az uniós kvótarendszer alapján Észtországnak 550 menekültet kéne befogadnia, de 2017 végéig még csak 175-öt fogadott be. Sajtójelentések szerint ugyanakkor az áttelepített migránsok nagyjából fele már el is hagyta az ország területét. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.