Hétszer akkora lett a borospohár, mint régen

életmód
2017 december 14., 07:56
comments 81

Míg az 1700-as években egy felesnél alig több bort töltöttek egy pohárba, napjainkban már akár fél litert is - írja a Guardian. A Cambridge-i Egyetem tudósai vizsgálták ezt a fontos kérdést, és arra jutottak, az elmúlt 300 év során a borospoharak mérete meghétszereződött, a növekedés pedig különösen az elmúlt két évtizedben volt jelentős - főleg a borfogyasztás növekedése miatt. Míg az 1700-as évek elején egy átlagos borospohárba 66 ml folyadék fért, manapság már 449 ml. Ami azt illeti, egy 300 évvel ezelőtti pohárba csupán a mai legkisebb egységnek tekinthető mennyiség fele fért volna bele. A kutatók az oxfordi Ashmolean Múzeum és a Buckingham Palota gyűjteménye alapján, illetve egy friss John Lewis katalógus alapján dolgoztak.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.