A lengyel felsőház is megszavazta a vitatott igazságügyi reformot

eu
2017 december 15., 20:42
comments 4

Este élénk vita után a lengyel felsőház is megszavazta azt az Andrzej Duda államfő által előterjesztett két bírósági törvényt, amivel kapcsolatban Brüsszel az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás lehetséges beindítását emlegeti.

Az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) és a legfelsőbb bíróságról szóló törvények mellett a felsőházban az ott az abszolút többséggel rendelkező Jog és Igazságosság (PiS) szenátorai, illetve egyes független honatyák szavaztak, ellenezte viszont az ellenzéki Polgári Platform (PO) összes jelenlévő szenátora.

A bírósági törvények elleni 2017. július 20-i demonstráción egy tüntető felmutatja a lengyel alkotmányt.
photo_camera A bírósági törvények elleni július 20-i demonstráción egy tüntető felmutatja a lengyel alkotmányt Fotó: Omar Marques/Anadolu Agency/AFP

Mindkét jogszabályt az államfőnek kell még aláírnia. Andrzej Duda és a PiS szerint a törvények jelentősen javítanak a lengyel bírósági rendszer működésén, az ellenzék szerint viszont alkotmányellenesek, és veszélyeztetik az igazságügy függetlenségét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.