Meghalt Kazimierz Piechowski, aki 1942-ben Rudolf Höss kocsijával szökött meg Auschwitzból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Gdanskban 98 éves korában elhunyt Kazimierz Piechowski, aki a társaival együtt vakmerő módon a táborparancsnok kocsijával szökött meg az auschwitzi haláltáborból 1942-ben – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

Kazimierz Piechowski egy 2006-os lengyel dokumentumfilmbenFotó: Youtube

Piechowskit 1940-ben a lengyel politikai foglyok első csoportjával deportálták a koncentrációs táborba.A férfi három társával együtt szökött meg Auschwitzból 1942. június 20-án. A szökevények között volt Stanislaw Jaster, aki magával vitte a szintén a táborban raboskodó Witold Pilecki által készített jelentést, ami először számolt be a haláltábor működéséről.Pilecki volt az egyetlen ismert fogoly, aki önként vállalta az auschwitzi rabságot, hogy ott felderítést végezzen és konspirációs szervezetet létesítsen. A dokumentum eljutott Londonba, a szövetséges erőkhöz.

A foglyok feltörtek egy katonai raktárt, ahonnan sikerült náci katonai egyenruhát és fegyvereket lopniuk, és a meneküléshez ellopták Rudolf Höss táborparancsnok Steyr 220 típusú nyitott autóját. „Volt egy olyan legenda, hogy miután kiszabadultunk, levelezőlapot küldtünk Hössnek, és megköszöntük, hogy kölcsönadta a kocsit. De ez nem igaz, nem így történt. Semmi ilyesmit nem csináltunk” – mesélte 5 éve Piechowski.

Rudolf Höss (j2) az SS tagjaival Auschwitzban

Piechowski a kiszabadulása után csatlakozott az ellenálláshoz, de a háború után sok más társával együtt, akik a lengyel ellenállás tagjaiként Londonban éltek, megint börtönbe került. A kommunista rezsim 10 év börtönbüntetésre ítélte, amiből 7 évet kellett letöltenie.

A táborból való látványos szökésről a brit BBC televízió forgatott dokumentumfilmet, amiben Piechowski is szerepelt. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.