A leszerződtetett építési vállalkozó helyett közmunkásokkal bontatott le egy épületet az önkormányzat a szabolcsi Kisaron

politika
2017 december 17., 11:24
comments 152

A szabolcsi Kisar 92 millió forintnyi uniós pénzt nyert óvodaépítésre évekkel ezelőtt, a régi épület bontására az építési vállalkozó emberei helyett a helyi közmunkásokat vonultatták fel. A Hír Tv-nek az egyik közmunkás azt mondta, három hónapra alkalmazták őket a kerítés szétverésére, belső munkákra, de még a radiátorokat is velük szedették le. Bár a munkát elvégezték a leszerződött vállalkozó emberei helyett, de alkalmazotti bér helyett csak minimális segélyt kaptak.


A közmunkások alkalmazása miatt az egyik helyi képviselő feljelentette az önkormányzatot. A NAV nyomozói levélben tettek fel kérdéseket több mint hatvan embernek, akiknek a falu jegyzője segített vallomást tenni. Közülük hatan vallottak az óvodai építkezésről.

Én értem a problémát, csak azt nem értem, hogy ez miért probléma”- mondta az esetről a település polgármestere, Jámbrikné Pintér Andrea. Szerinte csak akarják politikai támadásra használni a helyi kisebbséget a közelgő választás előtt.

A polgármester elismerte, hogy a közmunkások dolgoztak a bontáson, de tagadta, hogy erre ő adott volna utasítást nekik. Ugyanakkor mégis ő a munkáltatójuk, egyedül ő utasíthatja őket.

Az ügygel kapcsolatban a NAV annyit állapított meg a kár nem lépte át a költségvetési csalás megállapításához szükséges 50 001 forintos határt, így Kisar polgármestere nem szegett meg semmilyen szabályt.

A Célpont stábja egyébként a közhangulatról is érdeklődött a helyieknél:

– Hogy bánnak itt a közmunkásokkal?


– Itt hogy bánnak? Szó szerint mint a kutyákkal. A faszukat a szánkba verik. Bizony

– válaszolt élesen két helybéli asszony a Célpontnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.