Brutális riport Venezuelából: gyerekek halnak éhen egy olajban gazdag országban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

Kemény riportot közölt Venezuelából a New York Times, ami öthónapos nyomozás végén arra jutott:

az országban, ami a világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik, úgy terjed a gyermekéhezés, mintha csak természeti katasztrófa, szárazság vagy földrengés sújtaná.

21 különböző kórházban beszéltek orvosokkal Venezuela 17 államban, és mindenhol arról számoltak be, hogy a sürgősségi osztályokon egyre több a súlyosan alultáplált gyerek, és egyre többen halnak meg emiatt. Ez a jelenség pedig nem létezett a gazdasági válság 2014-es kitörése előtt. Az alultápláltság olyan extrém eseteivel is találkoznak az orvosok, amiket például menekülttáborokban lehet látni. A szegényebb családok életét teljesen átrajzolja a válság: anyák napkig nem esznek, éttermek zárása után emberek rohanják meg a szemeteseket.

Soha nem láttam még ennyi éhező gyereket, mondta a lapnak egy venezuelai orvos. És nemcsak olyan esetekben történik ilyen, amikor szülők elhanyagolják a gyerekeiket, hanem tényleg így hat a társadalomra a hiperinfláció és az áruhiány.

A venezuelai kormány közben megpróbálja eltitkolni a problémát, szinte teljesen be vannak tiltva az egészségügyi statisztikák, az orvosok pedig sokszor nem mernek jelentéseket tenni, vagy megtilják nekik, hogy diagnosztizálják az alultpáláltságot.

Még 2015-ben jött ki egy egészségügyi minisztériumi jelentés, ami már jelezte, hogy nagy baj készül: akkor arra jutottak, 2012 óta százszorosára nőtt a négyhetes kor alatti halálozások aránya, 0,02 százalékról 2 százalékra. Az anyák halálozási aránya pedig ötszörösére nőtt ezidőalatt.

Aztán két évig nem közöltek hasonló adatokat. Idén áprilisban viszont megjelent egy link az egészségügyi minisztérium honlapján, ami arról szólt, 11446 gyerek halt meg egyéves kora előtt 2016-ban - ez 30 százalékois növekedést jelentett az előző évhez képest.

A kormány ekkor közölte, a honlapot feltörték, és eltüntették az adatokat, az egészségügyi minisztert kirúgták, és innentől a hadsereg feladata lett az egészségügyi közlemények kiadása. Azóta nem jelent meg hasonló jelentés.

Nicolas Madurio elnök elismeri, hogy vannak, akik éheznek az országban, de nem hajlandó külföldi segítséget elfogadni, mert szerinte Venezuela problémáit külföldi erők okozzák. A venezuelai gazdaság problémáit a magas olajárak egy ideig el tudták fedni, 2014 óta viszont zuhanórepülésben van az ország.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.