Miért sodor ennyi emberi lábat partra a tenger Vancouver környékén?

külföld
2017 december 18., 21:15
comments 219

Az 56 éves Mike Johns és Taz nevű rottweilere a hónap elején épp a Salish-tenger partján sétáltak Brit Columbia államban Kanadában, amikor találtak a parton egy emberi lábat. A lábon sportcipő volt, és a boka néhány csontja még kiállt belőle.

Az elmúlt 10 évben ez már a 13. emberi láb, amit a Salish-tengernek ebben a részében partra sodor a víz.

A jelenség nagyon foglalkoztatja a környéken élőket, még saját Wikipédia-oldala is van a lábészleléseknek. A Vox most írt egy cikket arról, miért sodornak partra a világ tengerei egyre több emberi lábat. A jelenség ugyanis egyre gyakoribbá válik más nagyvárosok környékén is, még a riói olimpia előtt is történt hasonló.

photo_camera Fotó: Brit Columbia Halottkémi Hivatala

A dolog azonban nem valamilyen fifikás sorozatgyilkos munkáját leplezi le, olyannyira nem, hogy a Salish-tenger környéki 13 láb 7 tulajdonosa közül eddig egyetlen egyről sem állapították meg, hogy erőszakos halált halt volna. Az ok egyszerűen annyi, hogy a partvidékek, ahol lábakat sodor partra a víz, többnyire sűrűn lakott övezetek, vagy ilyenek közelében vannak. Az ilyen helyeken eleve sokan fulladnak vízbe, vagy lesznek öngyilkosok úgy, hogy a tengerbe vetik magukat, és közülük sokan vannak, akik testét soha nem is találják meg.

Ezek a testek pedig a vízben szépen lassan szétesnek, így leválnak a lábaik is.

Viszont míg a lábszárból gyakran csak csontok maradnak, a cipők sokkal tovább egyben tartják a lábfejet, ráadásul az mai edzőcipők puha és könnyű talpa még a felszínre is hozza a levált lábakat. A felszínen pedig már sokkal inkább kitettek a sodrásnak és a szélnek, amik együttes munkája így partra sodorja a lábakat. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.