A Berlini Néprajzi Múzeum visszadja az eszkimóknak az őseik sírjából elrabolt tárgyakat

Visszaad gyűjteményéből az alaszkai őslakosoknak a Berlini Néprajzi Múzeum kilenc olyan tárgyat, amelyet a dél-alaszkai eszkimók, a csugacsok sírjaiból vittek el az őslakosok beleegyezése nélkül - írja az MTI.

A múzeum elődjének egy norvég kalandor, Johan Adrian Jacobsen által 1882 és 1884 között gyűjtött tárgyak nyilvánvalóan nem engedélyezett ásatásból, hanem sírrablásból származnak - közölte a berlini múzeumokat igazgató Porosz Kulturális Javak Alapítványa.

A tárgyakat - köztük két törött maszkot, egy bölcsőt és fábol készült idolokat - a Chenega-szigeten gyűjtötték olyan sírokból, amelyeknek elhelyezkedése ma már nem ismert. A relikviákat az őslakosok érdekeit képviselő Chugach Alaska Corporationnek adják át.

(A címlapkép illusztráció, az AFP fotóján egy eszkimó szobrász mutatja fel a művét Alaszkában.)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.