A negyedére csökkent a külföldi befektetések összege Katalóniában

Gyakorlatilag összemlott, egyetlen év alatt 75 százalékkal csökkent a Katalóniába áramló külföldi befektetések bruttó összege - közölte a spanyol gazdasági minisztérium. Míg 2016 harmadik negyedévében ez az összeg 2071 millió euró volt, addig idén mindössze 517 millió.

A csökkenés Spanyolország egészére is igaz, de ott jóval kisebb, csak 43 százalékos a csökkenés - a katalán számokat is beleértve.

A katalán összeomlás azért is látványos, mert 2017 első negyedévében még 20,6 százalékos növekedést mutattak a befektetések az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedév ráadásul az a július és szeptember közötti időszak, amely közvetlenül megelőzte a teljes káoszhoz vezető október 1-i függetlenségügyi népszavazást, így feltételezhető, hogy a negyedik negyedév számai még rosszabbak lesznek.

A megdöbbentő számokat a madridi minisztérium egyetlen nappal a december 21-i katalán tartományi választások előtt, a kampánycsend alatt hozta nyilvánosságra. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint egyébként a csütörtöki választás nagyon szoros lesz, a függetlenségpárti és az azt ellenző pártok egyaránt körülbelül a szavazatok 50-50 százalékára számíthatnak, és így jó eséllyel marard a befektetőket elijesztő közhangulat. (via La Vanguardia)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.