Egy Mészáros Lőrinc által kezelt magántőkealaphoz kerül a Geosol Kft.

gazdaság
2017 december 20., 22:46
comments 47

Magyarország egyik legkorszerűbb, komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét működtető cégét, a Mátrai Erőmű ipari parkjában működő GEOSOL Kft.-t az Opus érdekeltségében lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. magántőkealapja, a Status Energy vásárolja meg a tulajdonában lévő Geo Invest Kft.-n keresztül – derült ki az Opus Global Nyrt. tájékoztatásából a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tranzakció lezárásához a GVH jóváhagyása- és az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (European Competition Network – ECN) hozzájárulása is kell – írja Mészáros Lőrinc lapja, a Világgazdaság. A tranzakció értékét a felek üzleti titokként kezelik.

A lap szerint a tranzakcióval a magántőkealap tulajdonába kerülnek a biomassza és alternatív tüzelőanyag előállításával foglalkozó Geosol anyavállalatai is, az Arcata Holding Kft. és a Salinas Kft. Az eladók közvetlen módon, illetve leányvállalataikon keresztül a Bonitás 2002 Zrt., a Veolia Víz Zrt., illetve a Westbay Kft.

A GEOSOL visontai ipari parkban működő üzemeit a Mátrai Erőmű lignit tüzelésű blokkjainak alternatív tüzelőanyag-igényének kiszolgálására létesítették. A 84 főállású alkalmazottat foglalkoztató cég hosszú távú szerződések alapján, közvetlen feladórendszeren keresztül évi 500 ezer tonna biomasszát szállít az erőmű számára.

A társaság stratégiai célja, hogy a következő években Magyarország legnagyobb alternatív tüzelőanyag-előállító és -kereskedő cégévé váljon, ami képes kiszolgálni a hazai és közép-kelet-európai lignittüzelésű erőműveket alternatív tüzelőanyagokkal.

A GEOSOL 2016 évi nettó árbevétele 4,2 milliárd forint volt, a társaság eredménye megközelítette az 1 milliárd forintot. (VG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.