Nem engedett fel Trump és May fagyossá vált viszonya

külföld
2017 december 20., 11:10
comments 51
Theresa May és Donald Trump 2017. szeptember 20-án, még mielőtt Trump kétszer is rálépett volna a brit miniszterelnök tyúkszemére. A következő tervezett találkozójukat határozatlan időre elhalasztották.
photo_camera Theresa May és Donald Trump 2017. szeptember 20-án, még mielőtt Trump kétszer is rálépett volna a brit miniszterelnök tyúkszemére. A következő tervezett találkozójukat határozatlan időre elhalasztották. Fotó: Evan Vucci/AP

Bár a brit miniszterelnök szóvivője szerint Theresa May és Donald Trump vannak olyan jóban, hogy bizonyos kérdésekben nézeteltéréseik is lehessenek, a két, hagyományosan nagyon szoros szövetséges, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia viszonya azután is fagyos maradt, hogy May és Trump kedden telefonon egyeztettek. A hangulat pár hete fordult fagyosra, amikor Trump retweetelte a Britain First nevű brit náci csoport egy teljesen nyilvánvalóan kamu iszlamofób videóját, amire reagálva May lemondta Trump londoni látogatását.

Most sem jókedvükben beszélgettek, May Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése miatt telefonált. Trump december elején ismerte el egyoldalúan Izrael fővárosaként Jeruzsálemet, döntését a világ szinte minden más országa elítélte. A britek is, mert ők az ENSZ tagországainak többségével együtt úgy vélik, hogy Jeruzsálem sorsáról a palesztinok bevonásával, tárgyaláson kell dönteni.

Bár May szóvivőe szerint "a miniszterelnök mindig is egyértelművé tette, hogy a különleges kapcsolatnak része az is, hogy néha nem értünk egyet", Trump gyors egymásutánban tett lépései eléggé feszültté tették a viszonyt, amit jelez, hogy a keddi telefonbeszélgetésről közölt amerikai és brit leiratok egyikében sincs szó róla, hogy Trump mikor pótolhatná lemondott Londoni látogatását. Pedig arra remek alkalom lenne az amerikaiak új londoni nagykövetségének februári megnyitója - ami ráadásul elég közeli időpont is ahhoz, hogy már tervezni kelljen a részleteket. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.