Nem engedett fel Trump és May fagyossá vált viszonya

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Theresa May és Donald Trump 2017. szeptember 20-án, még mielőtt Trump kétszer is rálépett volna a brit miniszterelnök tyúkszemére. A következő tervezett találkozójukat határozatlan időre elhalasztották.Fotó: Evan Vucci/AP

Bár a brit miniszterelnök szóvivője szerint Theresa May és Donald Trump vannak olyan jóban, hogy bizonyos kérdésekben nézeteltéréseik is lehessenek, a két, hagyományosan nagyon szoros szövetséges, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia viszonya azután is fagyos maradt, hogy May és Trump kedden telefonon egyeztettek. A hangulat pár hete fordult fagyosra, amikor Trump retweetelte a Britain First nevű brit náci csoport egy teljesen nyilvánvalóan kamu iszlamofób videóját, amire reagálva May lemondta Trump londoni látogatását.

Most sem jókedvükben beszélgettek, May Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése miatt telefonált. Trump december elején ismerte el egyoldalúan Izrael fővárosaként Jeruzsálemet, döntését a világ szinte minden más országa elítélte. A britek is, mert ők az ENSZ tagországainak többségével együtt úgy vélik, hogy Jeruzsálem sorsáról a palesztinok bevonásával, tárgyaláson kell dönteni.

Bár May szóvivőe szerint "a miniszterelnök mindig is egyértelművé tette, hogy a különleges kapcsolatnak része az is, hogy néha nem értünk egyet", Trump gyors egymásutánban tett lépései eléggé feszültté tették a viszonyt, amit jelez, hogy a keddi telefonbeszélgetésről közölt amerikai és brit leiratok egyikében sincs szó róla, hogy Trump mikor pótolhatná lemondott Londoni látogatását. Pedig arra remek alkalom lenne az amerikaiak új londoni nagykövetségének februári megnyitója - ami ráadásul elég közeli időpont is ahhoz, hogy már tervezni kelljen a részleteket. (Via The Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.