Nem engedik be Mianmarba a rohingják elleni népirtást vizsgáló ENSZ-megbízottat

külföld
2017 december 20., 12:42
comments 54

Mianmar nem működik együtt az ENSZ emberi jogokat vizsgáló különleges megbízottjával és nem biztosítja Janghi Li bejutását az országba - közölte a nemzetközi szervezet jelentéstevője közleményben szerdán.

Menekülő rohingják 2017 októberében
photo_camera Menekülő rohingják még októberben Fotó: Paula Bronstein/Getty Images

Janghi Li (Yanghee Lee) elmondta, a tervek szerint januárban tenne látogatást az országban, hogy megvizsgálja az emberi jogi helyzetet Mianmarban, beleértve a Rakhine államban élő muzulmán rohingják elleni erőszakcselekményeket.

"Az együttműködés megtagadása csak úgy tekinthető, mint erőteljes jelzése annak, hogy valami rettentően szörnyű dolog történik Rakhine-ban és az ország többi részén. 

A kormány ismételten tagadta, hogy az emberi jogok megsértése történne. Mint mondták, nincs mit rejtegetniük, de az, hogy nem működnek együtt velem és helyzetfelmérő missziómmal, mást mutat" - írta közleményében Li. Azt is elmondt, hogy "zavarodott és csalódott", mivel két hete Htin Lynn, Mianmar ENSZ-nagykövete az Emberi Jogi Tanács (EJT) rendkívüli ülésén azt mondta, az együttműködés folytatódik.

"Most azt mondják, a döntés oka a júliusi látogatásom után írt beszámolóm. Szégyen, hogy Mianmar ezt az utat választotta" - tette hozzá. Az ENSZ megbízottja reméli, hogy a kormány megváltoztatja véleményét.

Linek mandátuma szerint évente két látogatást kell tennie Mianmarban. 2014 júniusa óta hatszor látogatott el az országba, bár a kormány biztonsági kockázatokra hivatkozva következetesen megtagadta bejutását bizonyos területekre.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein az EJT ülésén kifejtette, hogy nem szűnt meg a muzulmán rohingják menekülése a Mianmar északi részén lévő Rakhine államból Bangladesbe, és nem zárható ki, hogy a mianmari hatóságok népirtást követnek el ellenük.

Az ENSZ számai szerint máig 630 000-en menekültek át Mianmarból Bangladesbe. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet adatai szerint legalább 6700 rohingját megöltek a nyár végén kirobbant erőszakhullámban. Sok Bangaldeshbe átjutott menekült pedig nemi erőszakról és egyéb erőszakos cselekményekről számolt be. (MTI/NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.