Bud Spencer után Gömböc-szobor is lett a Corvin-sétányon

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Hajnalban felállították a magyar lelelményességnek emléket állító Gömböc szobrot a Corvin negyedben - írja a Corvin-negyed 

A szobor 4,5 méter magas, több mint négy tonnás, rozsdamentes acélból készült. Nincs messze a Bud Spencer-szobortól.

A Corvin Gömböcöt a Futureal-csoport megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette. Az eddigi legnagyobb, 2,5 méter magas gömböc-szobrot a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában állt.

Mi az a gömböc?

Azt annyira nem egyszerű elmagyarázni, hogy kiférjen a szoborra egy mondatban. 

A gömböcöt két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a BME oktatói találták fel, bizonyítva Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, miszerint van olyan homogén, konvex test, aminek 4-nél kevesebb egyensúlyi pontja van.

Egy matematikai problémára megoldásként született Gömböc nevû testet néznek a vendégek a tudományos eredmények bemutatóján az Operaházban rendezett Faust bálon 2015. február 14-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, aminek 1 stabil és 1 instabil, vagyis összesen 2 egyensúlyi pontja van. A gömböc sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.

A kutatásból származó matematikai modellel egy kavics egyensúlyainak száma és helyzete alapján meghatározható annak eredeti mérete. Ez a számítás segített abban, hogy a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a feltalálók a NASA-val közösen bizonyítsák, hogy a Marsot valaha jelentős méretű folyók szelték át. A Pennsylvaniai Egyetemen működő drónkutatási központ piko drónjainak formáját is a gömböc ihlette. Mára több ezer különféle gömböc van több mint 50 országban.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.