Győzött a nyilvánosság az egyik leggázosabb ferencvárosi ügyben: szerződést bontanak a parkolási céggel

bűnügy
2017 december 21., 14:39
comments 109

Csütörtökön Bácskai János polgármester és a kincstárnok feladták a küzdelmet, és a rájuk nehezedő sajtónyomásra hivatkozva felkérték a ferencvárosi képviselőtestületet, hogy bontsanak szerződést FER-PARK 2010 kft.-vel. A döntéssel egy hét éve tartó, még az elmúlt napokban is reménytelennek tűnő harc zárult le. Az indoklásban nem csak félrebeszélés van, hanem meglepően őszinte részek is:

„a feleket szinte heti rendszerességgel éri támadás a sajtón és közösségi oldalakon keresztül a Vállalkozási Szerződés tárgyát képező szolgáltatás minőségével, költségeivel kapcsolatban”

Hibás parkolójegyek

Kerületi képviselők, az előző ciklusban Csárdy Antal, az LMP-ből, az utóbbi három évben Baranyi Krisztina az Együttből, évek óta figyelmeztetnek, hogy komoly gondok vannak a IX. kerületi parkolási rendszerrel, elsősorban pedig az abból származó nyereséggel. Aztán szeptemberben bizonyítékok is előkerültek, amikről egy videóban számoltunk be. Az anyagban három problémáról beszéltünk: 

  • Azokból a százmilliókból, amiket befizettek az autósok, éveken keresztül csak egy jelképesen kicsi összeg került bele a közös kasszába. 
  • Egyes parkolóautomaták gyanús módon sorszám nélküli jegyeket adnak ki.
  • A parkolási cég mögötti tulajdonosi láncolat legvégén Borsi Imre áll, aki jelenleg is vádlott, a Centrum Paroklási-ügyben, 1,5 milliárdos károkozásával vádolják.

Videónk a kamu jegyekről:

link Forrás

Tragikomikus végjáték

Miután nyilvánosságra került a sorszám nélküli parkolójegyek problémája, az önkormányzat és a vagyonkezelő helyreigazítási perekkel próbálta tisztára mosni magát, de Bácskaiék a 444 ellen indított pert december 11-én első fokon minden pontban elveszítették.

Közben a kerületi jobbikos képviselő kezdeményezte, hogy az önkormányzat vizsgálja ki a kamu parkolójegyek ügyét. A fideszes többség a vizsgálattól elzárkózott. Ezt követően a december 14-ei közmeghallgatáson feltettük a kérdést a polgármesternek, hogy miért nem voltak sorszámok a jegyeken, és miért nem vizsgálták ki ezeket az eseteket. Az ezután következő tragikomédiát tényleg csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

link Forrás

A polgármester a meghallgatáson azt állította, hogy a hamisítások elkerülése végett használt sorszámokra valójában nincs is szükség. Nem is kéne, hogy rajta legyen a jegyeken. A vizsgálat pedig lezajlott, amit maga a parkolásért felelős cég végzett el. 

Önvizsgálatot gyakorolt, majd mindent rendben talált.

A közmeghallgatást követő héten, december 21-én dr. Bácskai János polgármester megbízásából Vörös Attila, FEV IX. Zrt. elnök-vezérigazgató ennek ellenére indítványozta, hogy bontsák fel a szerződést a FER-PARK 2010-zel és írjanak ki új pályázatot. Ez felér egy beismeréssel. 

Mégis van igazság? 

Egyfelől van ok az örömre, hiszen nagyon kevés olyan eset van ma Magyarországon, amikor kézzel fogható következménye van akármilyen nyilvánosságra hozott, politikához köthető visszaélésnek. De az örömködés közepette érdemes fejben tartani, hogy ez közel sem jelenti azt, hogy a zűrös ferencvárosi közélet a megtisztulás útjára lépett. Például arról szó sem esett, hogy kivizsgálnák az elmúlt években felhalmozódott, parkolással kapcsolatos ügyeket. Nem tudjuk hogy mennyire sérültek a ferencvárosi lakosok érdekei, történt-e bűncselekmény, és ha igen, akkor kik a felelősök. 

Másfelől azért sem lehetünk elégedettek, mert nyilvánvalóan nem magától döntött úgy a IX. kerületi vezetés, hogy a választási kampány küszöbén kirúgja a parkolási társaságát. Ez valószínűleg sosem történt volna meg, ha Bácskaiék erre felülről nem kapnak utasítást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.