Katalán választás: az exit poll a függetlenségpárti erők győzelmét jósolja

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt győzelmét, de a függetlenségi pártok parlamenti többségét mutatja a katalán választásokon az exit poll felmérés, amelyet La Vanguardia című napilap tett közzé csütörtökön az urnazárást követően.

A GAD3 közvélemény-kutató cég 3200 ember megkérdezésével a nap folyamán végzett felmérése szerint a függetlenségi pártok - a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) és a Népi Egység (CUP) - közösen 67-71 mandátumra számíthatnak a katalán törvényhozásban. A kormányzóképes többséghez 68 mandátum szükséges a 135 fős parlamentben.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen a résztvevőknek, a választásra jogosultak 42,3 százalékának mintegy 90 százaléka szavazott az elszakadásra Spanyolországtól. Madrid a szavazást alkotmányellenesnek minősítette.

A katalán parlament október 27-én kiáltotta ki a függetlenséget, Mariano Rajoy spanyol kormányfő még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki. (MTI)