Biztonsági okokból végleg lekapcsolnak két atomreaktort Japánban

A Kansai Electric Power vállalat pénteki tájékoztatása szerint a szigetország középső részén, a Fukui prefektúrabeli Oiban lévő erőműveket 2019-ig kapcsolják le. Ezzel 14-re nő a 2011-es fukusimai atombaleset óta Japánban bezárt reaktorok száma.

Fotó: Osamu Kanazawa/The Yomiuri Shimbun

Az üzemeltető azzal indokolta a döntést, hogy a hozzávetőleg negyvenéves reaktorok nem felelnek meg a megszigorított biztonsági előírásoknak, fejlesztésük pedig jelentős kiadásokkal járna. A vállalat egyik szóvivője hozzávetőleg 830 milliárd jenes, azaz 6,2 milliárd eurós költségeket említett.

A reaktorok egyenként 1175 megawatt teljesítményűek.

A japán kormány a fukusimai atomkatasztrófa után szigorította a nukleáris erőművekre vonatkozó biztonsági előírásokat, de az atomenergiáról nem mondott le. Jelenleg azonban csak öt reaktor működik Japánban. A fukusimai katasztrófa előtt még 54 működött. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.