Biztonsági okokból végleg lekapcsolnak két atomreaktort Japánban

A Kansai Electric Power vállalat pénteki tájékoztatása szerint a szigetország középső részén, a Fukui prefektúrabeli Oiban lévő erőműveket 2019-ig kapcsolják le. Ezzel 14-re nő a 2011-es fukusimai atombaleset óta Japánban bezárt reaktorok száma.

Fotó: Osamu Kanazawa/The Yomiuri Shimbun

Az üzemeltető azzal indokolta a döntést, hogy a hozzávetőleg negyvenéves reaktorok nem felelnek meg a megszigorított biztonsági előírásoknak, fejlesztésük pedig jelentős kiadásokkal járna. A vállalat egyik szóvivője hozzávetőleg 830 milliárd jenes, azaz 6,2 milliárd eurós költségeket említett.

A reaktorok egyenként 1175 megawatt teljesítményűek.

A japán kormány a fukusimai atomkatasztrófa után szigorította a nukleáris erőművekre vonatkozó biztonsági előírásokat, de az atomenergiáról nem mondott le. Jelenleg azonban csak öt reaktor működik Japánban. A fukusimai katasztrófa előtt még 54 működött. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.