Négy év börtönre ítélték a 120 millió dollárt sikkasztó 95 éves oligarchát

bűnügy
2017 december 22., 10:57
comments 24
Sin Kjukho, a Lotte Group 95 éves alapítója tolószékben érkezett a bíróságra, ahol első fokon négy év börtönre ítélték sikkasztás miatt.
photo_camera Sin Kjukho, a Lotte Group 95 éves alapítója tolószékben érkezett a bíróságra, ahol első fokon négy év börtönre ítélték sikkasztás miatt. Fotó: Lee Jin-man/AP

Bűnösnek találta és első fokon négy év börtönre ítélte egy dél-koreai bíróság a Lotte Group 95 éves alapítóját, Sin Kjukhót. Fia és örököse, Sin Dongbin 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A vád szerint az idősebb sin legalább 119 millió dollárt sikkasztott el a cégvagyonból a rokonai javára.

A bíróság Sin lányát, Sin Jungdzsát is bűnösnek találta, ő két év börtönt kapott. Legidősebb fiát, Sin Dongdzsút viszont felmentették a vádak alól.

Az, hogy a bíróság most egy 95 éves oligarchát is bűnösnek talált, drámai változás az ország életében. A családi tulajdonú koreai gigavállalatok, a chaebolok korábban érinthetetlennek számítottak, de az elmúlt években a népharag ellenük fordult. Erre reagált az igazságszolgáltatás, amely egyre több ügyben jár el a chaebolok ellen. Augusztusban a Samsung tényleges vezetőjét, Lee Csaejongot ítélték öt év börtönre korrupció miatt.

Sin életkorára és demenciájára tekintettel szabad lábon várhatja ki, amíg elbírálják fellebbezését. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.