Négy év börtönre ítélték a 120 millió dollárt sikkasztó 95 éves oligarchát

Sin Kjukho, a Lotte Group 95 éves alapítója tolószékben érkezett a bíróságra, ahol első fokon négy év börtönre ítélték sikkasztás miatt.Fotó: Lee Jin-man/AP

Bűnösnek találta és első fokon négy év börtönre ítélte egy dél-koreai bíróság a Lotte Group 95 éves alapítóját, Sin Kjukhót. Fia és örököse, Sin Dongbin 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A vád szerint az idősebb sin legalább 119 millió dollárt sikkasztott el a cégvagyonból a rokonai javára.

A bíróság Sin lányát, Sin Jungdzsát is bűnösnek találta, ő két év börtönt kapott. Legidősebb fiát, Sin Dongdzsút viszont felmentették a vádak alól.

Az, hogy a bíróság most egy 95 éves oligarchát is bűnösnek talált, drámai változás az ország életében. A családi tulajdonú koreai gigavállalatok, a chaebolok korábban érinthetetlennek számítottak, de az elmúlt években a népharag ellenük fordult. Erre reagált az igazságszolgáltatás, amely egyre több ügyben jár el a chaebolok ellen. Augusztusban a Samsung tényleges vezetőjét, Lee Csaejongot ítélték öt év börtönre korrupció miatt.

Sin életkorára és demenciájára tekintettel szabad lábon várhatja ki, amíg elbírálják fellebbezését. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.