Négy év börtönre ítélték a 120 millió dollárt sikkasztó 95 éves oligarchát

Sin Kjukho, a Lotte Group 95 éves alapítója tolószékben érkezett a bíróságra, ahol első fokon négy év börtönre ítélték sikkasztás miatt.Fotó: Lee Jin-man/AP

Bűnösnek találta és első fokon négy év börtönre ítélte egy dél-koreai bíróság a Lotte Group 95 éves alapítóját, Sin Kjukhót. Fia és örököse, Sin Dongbin 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A vád szerint az idősebb sin legalább 119 millió dollárt sikkasztott el a cégvagyonból a rokonai javára.

A bíróság Sin lányát, Sin Jungdzsát is bűnösnek találta, ő két év börtönt kapott. Legidősebb fiát, Sin Dongdzsút viszont felmentették a vádak alól.

Az, hogy a bíróság most egy 95 éves oligarchát is bűnösnek talált, drámai változás az ország életében. A családi tulajdonú koreai gigavállalatok, a chaebolok korábban érinthetetlennek számítottak, de az elmúlt években a népharag ellenük fordult. Erre reagált az igazságszolgáltatás, amely egyre több ügyben jár el a chaebolok ellen. Augusztusban a Samsung tényleges vezetőjét, Lee Csaejongot ítélték öt év börtönre korrupció miatt.

Sin életkorára és demenciájára tekintettel szabad lábon várhatja ki, amíg elbírálják fellebbezését. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.