Több tucat rénszarvast ítéltek halálra karácsony előtt Norvégiában

Pár nappal karácsony előtt hagyta helyben a norvég legfelső bíróság azt a rendeletet, amely kötelezi a rénszarvastenyésztőket, hogy csökkentsék a csordáik létszámát. A döntés ellen a 25 éves Jovsset Ante Sara fellebbezett, mert úgy érzi kevesebb rénszarvasból nem tud megélni.

Fotó: Pierre Vernay/Biosphoto

A most jóváhagyott döntés értelmében a szarvastenyésztőnek 75-re kellene csökkentenie a szarvascsordájának létszámát, vagyis legalább 125 szarvast le kellene vágnia a most 200 egyedet számláló csordából. 

A számi (lapp) nemzetiségű tényésztő korábban kétszer sikeresen fellebbezett a döntés ellen, most azonban elbukott. Azzal érvelt, hogy az ítélet sérti emberi jogi normákat. Csakhogy a bíróság szerint muszáj csökkenteni a csordák méretét, hogy megelőzzék a túllegeltetést, tehát környezeti katasztrófa megelőzése érdekében hozták a döntést. Jovsset Ante Sara azt ígérte, hogy Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

A Skandinávia északi területein, Norvégiában, Finnországban és Svédországban (kisebb részben Oroszországban) élő számik (lappok) távoli nyelvrokonaik, finn-ugor nép. Összesen körülbelül száz-szárharincezren lehetnek, és még manapság is rénszarvastenyésztésből élnek, hatalmas csordáikat terelik a tundrán, nyáron egész Északra, a sarkkörön túli területeken, télen pedig délebbre húzódnak. Szabad mozgásukat már azokban az időkben is törvények garantálták, amikor még létezett határellenőrzés a skandináv államok között.(Telegraph)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.