A Facebook nem jelöli többé a kamuhíreket, mert rájöttek, hogy amit így jelölnek, arra csak még többen kattintanak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az amerikai elnökválasztási kampány és az európai migrációs válság idején annyi álhír terjedt a Facebookon (és terjed azóta is), hogy a cég maga is érezte, kezdenie kell valamit a problémával, és gátat kell szabnia annak, hogy az oldalon ugyanúgy vagy még gyorsabban terjedhet akármelyik utolsó, ufóhívő blogoldal ordas kamuja, mint egy hír a világ neves és megbízható hírügynökségeitől. A Facebooknál azt hitték, az emberek azért kattintanak ezekre a kamukra, mert nem tudják megkülönböztetni őket a hiteles hírektől, ezért kitalálták, hogy az álhíreket piros zászlócskával jelölik majd.

Most viszont ezzel is felhagynak, mert kiderült, hogy a zászlós cikkekre még többen kattintanak.

A cég beismerte, hogy rossz ötlet volt épp egy ilyen erős képpel felhívni a figyelmet a vitás állításokkal teli posztokra, arról nem is beszélve, hogy a módszer csak a teljesen hamis híreknél működött, a részigazságokat tartalmazóknál viszont nem. Ráadásul annak a néhány felhasználónak, akiket érdekelt volna az is, hogy az adott poszt miért került a piros zászlós posztok közé, egy csomót kellett kutatnia a neten az információért.

A Facebook ezért új módszerrel próbálkozik, a régi zászlós cikkek alá kapcsolódó posztokat linkel, amikre kattintva a felhasználók elolvashatják azt is, hogy az adott témában mit írtak a megbízhatóbb lapok. (Quartz)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.