A kormányzó is aláírta, Ohióban betiltották a Down-szindrómás magzatok művi elvetetését

Másfél hete szavazta meg az ohiói szenátus fehér republikánus férfiakból álló többsége azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a nőknek magzatuk abortálását, ha a magzatot Down-szindrómával diagnosztizálták. A döntés még a Down-szindrómás közösséget is megosztotta, több, Down-szindrómás gyermeket nevelő is felszólalt ellene. Ők részben azzal indokolták, hogy ez egy nagyon is személyes döntés, amibe aligha kéne beleszólnia az államnak; részben pedig azzal, hogy a törvény így sorrendet állít fel a fogyatékosságok között, a Down-szindrómát a többi fölé emelve.

A törvény elfogadásakor még bizonytalan volt, hogy az állam republikánus kormányzója, a 2016-ban az elnökjelöltségre is pályázó, republikánus léptékkel mérsékeltnek számító John Kasich aláírja-e a törvényt. Kasich ugyan korábban, még az elnökjelöltségre készülve azt mondta, hogy aláírná, de azóta visszafogottabban nyilatkozott meg a témában. Aggályokat okozott az is, hogy a legfelsőbb bíróság Indiana hasonló törvényét már elutasította, Kasich pedig tavaly decemberben pont hasonló alkotmányossági aggályok miatt megvétózott egy abortuszt szigorító javaslatot.

Most másként döntött. December 22-én, pénteken aláírta a törvénytervezetet, törvényerőre emelve azt. Vagyis mostantól azok az ohiói orvosok, akik segítenek egy előzőleg Down-szindrómával diagnosztizált magzat elvetetésében, 5000 dolláros bírságot, másfél éves börtönbüntetést és működési engedélyük bevonását kockáztatják.

Az amerikai statisztikák szerint a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok 50-85 százalékát elvetetik. (Via Cincinnati.com)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.