Meghalt az űrhajós, aki először repült szabadon a világűrben

GYÁSZ
2017 december 23., 14:59
comments 88

„Az ikonikus fotó, amelyen Bruce könnyedén lebeg az űrben, amerikaiak generációt tanította arra, hogy az ember képességeinek nincs határa” - mondta egykori osztálytársa halálakor John McCain szenátor, aki a tengerészeti akadémián ismerte meg az űrhajóst. Bruce McCandless a NASA pénteki tájékoztatása szerint előző nap hunyt el, 80 éves korában. 1984-ben ő lett az első ember, aki biztosítókábel nélkül mozgott a világűrben.

Bruce McCandless
photo_camera Bruce McCandless Fotó: NASA

McCandless Bostonban született 1937-ben, katonai akadémiát végzett 1958-ban, majd 1965-ben a Stanford Egyetemen szerzett diplomát mérnöki, évtizedekkel később pedig a Houstoni Egyetemen üzleti tudományokból. A hadsereg soraiból került a NASA-hoz 1966-ban.

Részese volt az Apollo-11 küldetésnek, amelynek során 1969-ben először küldtek embert a Holdra. Az irányítóközpontban ő volt a felelős az égitestre lépő első emberekkel, Neil Armstronggal és Buzz Aldrinnal zajló kommunikációért.

Kétszer járt az űrben, először 1984-ben, amikor elsőként biztosítókábel nélkül mozgott a világűrben. Az erről készült fotó a NASA ikonikus képei közé tartozik.

A NASA fotója
photo_camera A NASA fotója Fotó: Ann Ronan Picture Library/AFP

A történelmi űrséta során egy jetpackkel a hátán 90 méterre távolodott el a Challenger űrsiklótól. „Nagyon kellemes élmény volt... Annyira fáztam, hogy a fogaim vacogtak a hidegtől, de hát ez semmiség” - mondta később McCandless, aki természetesen iszonyú szerencsésnek tartotta magát.

A sétáról készült videót itt lehet megnézni:

link Forrás

1990-ben újra felküldték, segített Föld körüli pályára állítani a Hubble űrteleszkópot, amelyet távoli galaxisok kutatására bocsátottak fel. (MTI, Guardian, NASA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.