Meghalt az űrhajós, aki először repült szabadon a világűrben

„Az ikonikus fotó, amelyen Bruce könnyedén lebeg az űrben, amerikaiak generációt tanította arra, hogy az ember képességeinek nincs határa” - mondta egykori osztálytársa halálakor John McCain szenátor, aki a tengerészeti akadémián ismerte meg az űrhajóst. Bruce McCandless a NASA pénteki tájékoztatása szerint előző nap hunyt el, 80 éves korában. 1984-ben ő lett az első ember, aki biztosítókábel nélkül mozgott a világűrben.

Bruce McCandlessFotó: NASA

McCandless Bostonban született 1937-ben, katonai akadémiát végzett 1958-ban, majd 1965-ben a Stanford Egyetemen szerzett diplomát mérnöki, évtizedekkel később pedig a Houstoni Egyetemen üzleti tudományokból. A hadsereg soraiból került a NASA-hoz 1966-ban.

Részese volt az Apollo-11 küldetésnek, amelynek során 1969-ben először küldtek embert a Holdra. Az irányítóközpontban ő volt a felelős az égitestre lépő első emberekkel, Neil Armstronggal és Buzz Aldrinnal zajló kommunikációért.

Kétszer járt az űrben, először 1984-ben, amikor elsőként biztosítókábel nélkül mozgott a világűrben. Az erről készült fotó a NASA ikonikus képei közé tartozik.

A NASA fotójaFotó: Ann Ronan Picture Library/AFP

A történelmi űrséta során egy jetpackkel a hátán 90 méterre távolodott el a Challenger űrsiklótól. „Nagyon kellemes élmény volt... Annyira fáztam, hogy a fogaim vacogtak a hidegtől, de hát ez semmiség” - mondta később McCandless, aki természetesen iszonyú szerencsésnek tartotta magát.

A sétáról készült videót itt lehet megnézni:

1990-ben újra felküldték, segített Föld körüli pályára állítani a Hubble űrteleszkópot, amelyet távoli galaxisok kutatására bocsátottak fel. (MTI, Guardian, NASA)