Valójában tízezer halottja is lehetett a Tienanmen téri leszámolásnak

28 évvel az események után hozták nyilvánosságra Alan Donald, Nagy-Britannia akkori pekingi nagykövetének jelentését a Tienanmen téri diáktüntetés erőszakos leveréséről. Donald jelentésében tízezerre becsülte a halottak számát.

Donald becslése ugyan tízszerese az akkor hivatalosnak elfogadott több száz, vagy ezernél több halottról szóló adatoknál, de a téma szakértői szerint hitelesnek tekinthető. Jean-Pierre Cabestan francia Kína-szakértő szerint a korabeli amerikai nagykövet szintén nemrég feloldott jelentéseiben is tízezerre becsülték a halálos áldozatok számát.

Donald érzékletes beszámolója alapján se tűnik túlzónak a becslés. A nagykövet "egy közeli barátjára", "az államtanács egyik jelenlegi tagjára" hivatkozva arról írt, hogy "a 27. hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre [...] mielőtt átgázoltak volna rajta".

Donald beszámolója szerint a hatalom kereste az erőszakot. "A diákok azt hitték, hogy még van egy órájuk távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak. Érzékletes leírása szerint a tankok "darabokra szaggatták" a tüntetőket. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.