Valójában tízezer halottja is lehetett a Tienanmen téri leszámolásnak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

28 évvel az események után hozták nyilvánosságra Alan Donald, Nagy-Britannia akkori pekingi nagykövetének jelentését a Tienanmen téri diáktüntetés erőszakos leveréséről. Donald jelentésében tízezerre becsülte a halottak számát.

Donald becslése ugyan tízszerese az akkor hivatalosnak elfogadott több száz, vagy ezernél több halottról szóló adatoknál, de a téma szakértői szerint hitelesnek tekinthető. Jean-Pierre Cabestan francia Kína-szakértő szerint a korabeli amerikai nagykövet szintén nemrég feloldott jelentéseiben is tízezerre becsülték a halálos áldozatok számát.

Donald érzékletes beszámolója alapján se tűnik túlzónak a becslés. A nagykövet "egy közeli barátjára", "az államtanács egyik jelenlegi tagjára" hivatkozva arról írt, hogy "a 27. hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre [...] mielőtt átgázoltak volna rajta".

Donald beszámolója szerint a hatalom kereste az erőszakot. "A diákok azt hitték, hogy még van egy órájuk távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak. Érzékletes leírása szerint a tankok "darabokra szaggatták" a tüntetőket. (Via MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.