A vezető orosz bankár szerint a felmerült új amerikai szankciók mellett a hidegháború gyerekjátéknak tűnne

külföld
2017 december 25., 08:46
comments 156

A Sberbank vezérigazgatója, Herman Gref a Financial Timesnak adott interjút, ebben beszélt arról, milyen messzeható következményei lehetnek annak, ha jövő év elején tényleg új szankciócsomagot vezet be az USA Oroszországgal szemben. 

Felmerült ugyanis, hogy az új csomagban szerepelne az intézkedés, ami kizárná az orosz állami bankokat a nemzetközi pénzügyi hálózat gerincének tekinthető SWIFT-üzenetküldő hálózatból. 

Ez az ötlet időről időre felmerül nyugati politikusok környékén, amolyan nukleáris opcióként szoktak rá hivatkozni. 

photo_camera Fotó: Maksim Blinov/Sputnik

Az FT most viszont arról ír, hogy a rosszabbá vált orosz-amerikai kapcsolatok miatt felerősödött a félelem, hogy a kizárás is lehetőség. Az amerikai pénzügyminisztérium a tervek szerint februárra készít el egy jelentést a Putyin-közeli oligarchákról, és erre alapozva jöhetnek az újabb szankciók, melyeket a republikánusok többsége már jóideje szorgalmaz. 

Az orosz állami bankok nyugati szerepvállalását már a jelenlegi szankciócsomag is tartalmazza, elemzők szerint viszont elképzelhető itt további szigorítás. Gref szerint egy ilyen lépés viszont irracionális volna, és mellette a hidegháború gyerekjátéknak tűnne. 

Gref a kilencvenes évek óta Putyin bizalmasa, ő is a szentpétervári elit tagja. Az 53 éves férfi az orosz hatalmi elit kevés liberálisabb szereplőjének egyike, 2007 óta vezeti az állami bankóriást. 

Gref arról is beszélt, hogy reméli, hamarosan még szélesebb körben jönnek gazdasági reformok Oroszországban, reményei szerint Putyin a sikeres tavaszi választás után komoly gazdasági átalakításba kezd majd, például csökkentheti az állam szerepét a gazdasági szektorokban. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.