A vezető orosz bankár szerint a felmerült új amerikai szankciók mellett a hidegháború gyerekjátéknak tűnne

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Sberbank vezérigazgatója, Herman Gref a Financial Timesnak adott interjút, ebben beszélt arról, milyen messzeható következményei lehetnek annak, ha jövő év elején tényleg új szankciócsomagot vezet be az USA Oroszországgal szemben. 

Felmerült ugyanis, hogy az új csomagban szerepelne az intézkedés, ami kizárná az orosz állami bankokat a nemzetközi pénzügyi hálózat gerincének tekinthető SWIFT-üzenetküldő hálózatból. 

Ez az ötlet időről időre felmerül nyugati politikusok környékén, amolyan nukleáris opcióként szoktak rá hivatkozni. 

Fotó: Maksim Blinov/Sputnik

Az FT most viszont arról ír, hogy a rosszabbá vált orosz-amerikai kapcsolatok miatt felerősödött a félelem, hogy a kizárás is lehetőség. Az amerikai pénzügyminisztérium a tervek szerint februárra készít el egy jelentést a Putyin-közeli oligarchákról, és erre alapozva jöhetnek az újabb szankciók, melyeket a republikánusok többsége már jóideje szorgalmaz. 

Az orosz állami bankok nyugati szerepvállalását már a jelenlegi szankciócsomag is tartalmazza, elemzők szerint viszont elképzelhető itt további szigorítás. Gref szerint egy ilyen lépés viszont irracionális volna, és mellette a hidegháború gyerekjátéknak tűnne. 

Gref a kilencvenes évek óta Putyin bizalmasa, ő is a szentpétervári elit tagja. Az 53 éves férfi az orosz hatalmi elit kevés liberálisabb szereplőjének egyike, 2007 óta vezeti az állami bankóriást. 

Gref arról is beszélt, hogy reméli, hamarosan még szélesebb körben jönnek gazdasági reformok Oroszországban, reményei szerint Putyin a sikeres tavaszi választás után komoly gazdasági átalakításba kezd majd, például csökkentheti az állam szerepét a gazdasági szektorokban. (Financial Times)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 11,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.