Guatemala is Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetségét

külföld
2017 december 25., 06:36
comments 16

Ezt a közép-amerikai állam elnöke, Jimmy Morales Facebookon jelentette be. Ezzel Guatemala lett az első ország, amelyik úgy döntött, hogy követi Donald Trump döntését, és sok évtizedes diplomáciai állapotot felrúgva Jeruzsálembe költözteti a diplomáciai képviseletét.

Guatemala egyike volt annak a kilenc országnak, amely az USA és Izrael mellett kiállva elutasította azt az ENSZ-határozatot, ami elítélte Trump döntését, hogy Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. A csütörtöki szavazáson 128 ország támogatta a javaslatot, Togo, Mikronézia, Nauru, Palau, a Marshall-szigetek, Guatemala és Honduras ellenezte azt. Összesen 35 állam, köztük Magyarország és Csehország, pedig tartózkodott.

Ahogy az amerikai költözés esetében, így most sem tudni, hogy pontosan mikor fog megtörténni: Jimmy Morales bejegyzéséből nem derült ki időpont. Az egykori tévés komikus Morales támogatói táborának jelentős részét teszi ki a konzervatív keresztény tábora az országnak, vélhetően rájuk tekintettel is döntött a költöztetés mellett. Ugyanakkor az ENSZ-szel sincs jó viszonyban, mivel a világszervezet által felügyelt antikorrupciós testület megpróbált idén eljárást indítani ellene. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.