Rekordszámú gyilkosság miatt indult nyomozás idén Mexikóban

külföld
2017 december 25., 11:38
comments 27

23101 gyilkossági ügyben indult nyomozás az idei év első 11 hónapjában Mexikóban, ezzel sikerült lenyomni a 2011-es teljes éves rekordot, amikor 22409 regisztrált gyilkossági ügy volt az országban. Ilyen statisztikákat 1997 óta vezetnek, azóta még soha nem volt ennyire magas a gyilkosságok száma. 

A rekordév különösen rosszul érintheti Pena Nieto államfőt, aki 2012-es beiktatásakor épp az erőszak visszaszorítását ígérte leginkább. Első két évben ért is el sikereket, de azóta meredeken nőni kezdett ismét a gyilkosságok száma. 

Jelenleg 100 ezer lakosra 18,7 gyilkosság jut, ami még mindig nem a legrosszabb érték Dél-Amerikában: hivatalos statisztikák alapján Brazíliában és Kolumbiában is több gyilkosság jut százezer lakosra. 

Ugyanakkor Nieto számára mégis kellemetlen tény a gyilkosságok számának emelkedése, jövő nyáron ugyanis választásokat tartanak Mexikóban, és a tervek szerint újra fog indulni a jelenlegi elnök is. 

Közben baloldali kihívója, Andres Manuel Lopez Obrador azt pedzegeti, hogy a bűnszervezetek tagjainak felajánlott amnesztiával lehetne mérsékelni az erőszakot. Egy szombati kampányrendezvényen is elmondta, hogy mindenkivel párbeszédre van szükség, és tenni kell azért, hogy végre béke legyen az országban. Ez ugyanakkor a társadalomban nem aratott osztatlan sikert, felmérések szerint a mexikóiak kétharmada ellenzi az amnesztia gondolatát. (Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.