Egy volt népszabadságos veterán csinálta meg az Év Legzseniálisabb Magyar Videóját

2017 december 27., szerda 13:10
74

Teljesen véletlenül akadtam rá a Facebookon Kelen Károly, a Népszabadság egykori lapszerkesztőjének alábbi videójára, ami úgy ragadott magával, mint Semjén Zsoltot a megvadult szalonka. 

A titokzatos szöveggel felvezetett - "Annak, aki nem tudott párnát szívni HA MEGNÖVÖK, VLOGER LESZEK Az igazi vl nem szólal meg" - videó az első pillantától kezdve vicces, ami a fergetegesen faarcú előadásmód miatt csak fokozódik, egészen a váratlan csattanóval szolgáló zárlatig.

"Mi a fasz/hóhér/jóisten ez??" kérdezi magától a néző az első pillanatokban, hogy a kérdés végig ott motoszkáljon a fejében. Gyanús, hogy paródiáról van szó, de mit parodizál? A fontoskodó vloggereket? A Facebookot? Minket, a Facebook júzereit? Az úgynevezett gecimédiát? A karácsonyt? Az életet úgy en bloc? Vagy mégsem paródia lenne, hanem holt komoly performansz?

Kelen filmjének frenetikus hatását a látvány, a hang és a befogadó agyának kétségbeesett kattogása közösen adja. De a mester le sem tudná tagadni, hogy karrierje túlnyomó részében nem netes videókat, hanem szövegeket alkotott. A végső döfést ugyanis egy kommentben viszi be a nézőnek, az fb-poszt alatt, ahol egy kommentelő meggyanúsítja, hogy zseni, mire Kelen elárulja a megoldást:

Miért szívod a párnát?
Hogy TISZTA legyen.
Jobb, mint az erkélyen porolni...

Szóval tényleg csak takarított! 

A Mester mesterművét Czinkóczi kolléga, a 444 Coub-specialistája tiszteletadásból azonnal feldolgozta:

Levetett poszívócsővel tapsolunk!