Polt Péter nyomozást rendelt el Dietmar Clodo nyilatkozatai miatt

bűnügy
2017 december 27., 19:05
comments 262

Hamis tanúzás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a 90-es években bombagyárosként elhíresült német Dietmar Clodo nyilatkozataival kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész – írja a Pesti Srácok a Legfőbb Ügyészség szóvivőjére hivatkozva.

Az Index összesítése szerint Clodót 2001-ben tíz év fegyházra ítéltek Magyarországon, de 2005-ben kiadták Németországnak egy német bírósági döntés alapján. Többek között robbanószerrel való visszaéléssel és maffiatagsággal vádolták. Németországban bankrablás és más súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélték, emberöléssel és más bűntettekkel gyanúsították, továbbá több ország hatóságai egybehangzó információkkal rendelkeztek arról, hogy Clodo részt vett a nemzetközi fegyver- és kábítószer kereskedelemben.

Clodo több alkalommal tett bizonyítatlan állításokat a magyar politikai élet kulcsszereplőiről. Nyilatkozatai több helyen is megjelentek a magyar sajtóban, 2013-ban a HVG szólaltatta meg, idén februárban pedig az Átlátszó hozta le Jürgen Roth könyvrészletét, amelyben szintén nagyon meredekeket mondott arról, hogyan vitte el Szemjon Mogiljevics, azaz Szeva bácsi pénzét ismert politikusoknak.

Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 240. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián 2016. július 1-jén
photo_camera Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 240. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián 2016. július 1-jén Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az LMP vezetői, Szél Bernadett és Hadházy Ákos ezek után írásbeli kérdést nyújtottak be Pintér Sándornak, ebből idézzük Clodo állításait:

„Egy 2016. októberében az osztrák ORF tévécsatornának adott interjúban Clodo annyival pontosítja vallomását, hogy ön a megjelölt időszakban havi egy alkalommal vett át tízezer márkányi készpénzt az ő közvetítésével Magiljevicstól azért cserébe, hogy a magyar hatóságoknál Magiljevics ukrajnai és oroszországi vonatkozású, Magyarországon folytatott illegális tevékenységeivel kapcsolatban annak érdekében eljárjon, hogy a hatóságok ezen illegális tevékenységek felett szemet hunyjanak.  

Dietmar Clodo írásbeli vallomásában továbbá azt állítja, hogy nem sokkal az 1994. évi országgyűlési választások előtt Magiljevics tolmácsa egy egymillió márkát tartalmazó táskát kézbesített számára, amelyet személyesen Orbán Viktornak kellett átadnia. Clodo vallomása szerint a Fidesz elnöki tisztségét akkor is betöltő Orbán némi vonakodást követően személyesen, egy idősebb úriember társaságában jelent meg Clodo lakásán, és az egymillió márkát tartalmazó táskát átvette.”

Pintér végül nagyon furán reagált a kérdésre, hogy fogadott-e el pénzt Szeva bácsitól. Nem adott ugyanis egyenes választ, hanem inkább a kérdést minősítette:

„Az a kérdés pedig, hogy vettem-e át pénzt Magiljevicstől vagy bármely, Magiljevics képviseletében eljáró személytől, önmagában is sértő.”

Polt Péter legfőbb ügyész nemrég azt mondta, hogy az ügyész feladatainak nem része az újságolvasás, de ezek szerint most mégis nyomozást rendelt el néhány olyan nyilatkozat miatt, amelyeket a komolyabb lapok végig egyértelmű fenntartásokkal kezeltek, már ha egyáltalán foglalkoztak velük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.