Feloszlatták az olasz parlamentet

külföld
2017 december 28., 20:01
comments 108

A Paolo Gentiloni vezette olasz kormány az előzetes várakozásoknak megfelelően március 4-re írta ki a 2018-as általános választások időpontját, miután Sergio Mattarella elnök a nap folyamán feloszlatta a parlamentet.

Gentiloni a parlament feloszlatása előtti hivatalos lépésként találkozott Mattarellával, akivel egyeztetett a jövő évi választásokról. Ezután Mattarella összehívta az olasz parlament két házának elnökeit, és aláírta a parlament feloszlatásáról szóló nyilatkozatot.

A Matteo Renzi előző kormányfő lemondása után a miniszterelnöki tisztséget tavaly decembertől betöltő olasz kormányfő csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján „gyümölcsözőnek” nevezte a Demokrata Párt vezette kormánykoalíció 5 éves ciklusát, ami alatt Olaszország megkezdte a kilábalást a II. világháború óta „legsúlyosabb válságból”.

Az olasz kormányfő a nap folyamán tartott évzáró sajtótájékoztatóján azt kérte a pártoktól, hogy „ne terjesszenek félelmet, és ne tegyenek valószínűtlen ígéreteket a közelgő választási kampány során”. Azt mondta:

„Úgy vélem, hogy az ország érdekében áll, hogy olyan választási kampánya legyen, amely a lehető legnagyobb mértékben korlátozza a félelmek és az illúziók terjesztését.”

Paolo Gentiloni
photo_camera Paolo Gentiloni Fotó: Carlo Bressan / Anadolu Agency / AFP

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az új olasz parlament március 23-án tartja alakuló ülését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.