Unicef: Elképesztő méreteket öltött a gyerekek elleni erőszak a világban

Az ENSZ gyermekalapja, az Unicef szerint 2017-re „sokkoló” méreteket öltött a gyermekek elleni erőszak mértéke a világ konfliktuszónáiban. 

A szervezet elnöke, Manuel Fontaine szerint nem lehet „új norma” a nemzetközi egyezmények felrúgása, amelynek következtében otthonaikban, az iskolákban és a játszótereken is áldozatok a gyerekek.

Az Unicef álta közéttett riport hosszú listát közöl a konfliktuszónákban idén veszélyeztett gyerekekről, csak néhány példa:

  • A Közép Afrikai Köztársaságban gyerekeket erőszakoltak meg, raboltak el, és adták el katonának a gyerekeket az országban erősödő erőszak során.
  • Az iszlamista Boko Haram legalább 135 gyereket kényszerített öngyilkos merényletre Nigériában és Kamerunban – ez ötször több, mint tavaly.
  • A rohingya népcsoport több százezer tagját űzték el vagy ölték meg Myanmarban, közöttük rengeteg a gyerek.
  • Dél-Szudánban 19 ezer gyereknek adtak fegyvert és küldték harcolni.
  • Jemenben az elmúlt időszakban kitört kofliktusban ötezer gyerek halt meg vagy sérült meg a hivatalos jelentések alapján, de ennél valószínűleg több az áldozat.
  • Kelet-Ukrajában 220 ezer gyerek van kitéve a háború okozta veszélynek, péládul a taposóaknáknak és egyéb robbanószerkezeteknek, amelyeket a konfliktus hagy maga után. 

Az ENSZ gyermekalapja ezért újfent felszólította a nemzetközi közösség tagjait, hogy tartsák be a nemzetközi egyezményeket. A jelentés itt olvasható. (BBC)

Az Unicef egyik moszuli intézményébe járó kislány egy golyó ütötte lyukra mutatFotó: © UNICEF/UN068288/Anmar/© UNICEF/UN068288/Anmar


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.