Ennél nincs értelmetlenebb: 100 milliót adtak közpénzből az Orbán házi sportújságírója által vezetett szervezetnek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kormány a te pénzedből 100 millió forintot adott a Nagy Béla-programra. 

Nagy Béla - a Népsport eposzi jelzős szerkezetével élve - a “Fradi legendás krónikása”, vagyis a klub archívumának a vezetője volt. Nagy Bélát Orbán Viktor kedvenc sajtóterméke, a Népsport-Nemzeti Sport évtizedeken át minden kábé második lapszámában megemlítette. A Nagy Béla-program a magyar sportkönyvkiadás megújítását célozza. Ezt maga Szöllősi György felcsúti lakos, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Orbán Viktor kedvenc lapja, az Orbán Viktor legjobb barátja, Mészráos Lőrinc kezébe került Nemzeti Sport főszerkesztője, az Orbán Viktor alapította Puskás Akadémia volt szóvivője közölte. 

Ennél tényleg annak is több értelme lenne, ha minden magyar városban felépítetnének egy, a kisvárdaihoz hasonló  lówellness-központot.

Ha valamihez nem kell állami pénz, akkor az a sportkönyvkiadás. Ennél piacibb dolog nehezen elképzelhető, ráadásul Magyarországon nemcsak sok sporttémájú könyv jelenik meg, de egy rakás igen színvonalas is. Én személy szerint focikönyveket szoktam olvasni, ebben a szegmensben - ami egyben a messze legnépszerűbb is - az utóbbi években a műfajban etalonnak számító britekhez is elkezdtünk felzárkózni. Minőségi külföldi könyvek fordításai mellett olyan, minden túlzás nélkül világszínvonalú magyar szerzők jelentek meg, mint Szegedi Péter. 

A sportkönyv nem olyan, mint egy verseskötet, egy esszégyűjtemény vagy egy fontos, de nem populáris történettudományi munka, ami adott esetben nyilvánvalóan megérdemli az állami támogatást, hiszen anélkül talán sosem tudták volna megírni vagy kiadni. A sportkönyv olyan keresett piaci cikk, hogy ha valaki írni szeretne egyet és értelmezhető projekttervet mutat be róla, nagy valószínűséggel hamar fog találni piaci kiadót rá. 

A Nagy Béla-terv egyszerűen az újságírói holdudvar pénzzel való kitömését jelenti. A 100 millió forint persze szinte eltörpül a miniszterelnök személyes hobbijaira fordított közpénzmilliárdokhoz képest, de talán éppen az összeg kézzelfogható mivolta miatt még fájdalmasabb, mint valami absztrakt tízmilliárd. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.