Gettóból gettóba költöztetnék a Hős utcai lakókat

társadalom
2017 december 29., 07:05
comments 215

Várhatóan januárban állapodik meg a kormánnyal a kőbányai önkormányzat annak a 2,1 milliárd forintos támogatásnak a feltételeiről, amelyet a kabinet a Hős utcai gettó felszámolására ítélt meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kovács Róbert X. kerületi fideszes polgármester. A két leromlott állagú házat kiürítik és elbontják.

Kovács Róbert elmondta, az elmúlt években az önkormányzat már készült az épületek szanálására, ezért a kerület tulajdonában lévő lakásokat folyamatosan kiürítették. Ezért már csak húsz-harminc önkormányzati lakásban élnek, az ő elhelyezésükről kötelező gondoskodnia az önkormányzatnak. Azt is megjegyezte, hogy cserelakás-ajánlatot csak az együttműködő lakosok kapnak majd, vagyis azok, akik rendesen fizetik a lakbért, illetve a közműszámlákat.

A magánkézben lévő százötven lakás kapcsán Kovács Róbert azt mondta, hogy a tulajdonosokkal egyenként ülnek majd le tárgyalni, és mindenki egyedi ajánlatot kap előzetes értékbecslés után, valamint attól függően, hogy mekkora tartozás kapcsolódik a lakáshoz.

A lap szerint azonban a lakóknak nincs sokuk az örömre, a Hős utcaiak életét segítő Kontúr Egyesület elnöke, Urbanovszky Zsuzsanna azt nyilatkozta, hogy a tulajdonosok az eddigi gyakorlat szerint rendre egy-kétmillió forintos vételi ajánlatokat kaptak, márpedig ennyi pénzből nem lehet új lakást vásárolni. Az önkormányzati lakosok pedig rendkívül rossz cserelakás-ajánlatokat kapnak. Volt olyan család, amelyik a Bihari útra kapott címet, amely épületet hamarosan szintén lebontanák, némelyik terület pedig ugyanúgy szegregált, mint a Hős utca. Kovács Róbert a lapnak azt mondta ezek a lakások még mindig jobb állapotban vannak, mint a Hős utcaiak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.