Januárban elárverezik Hitler híres autóját


Január 17-én az arizonai Scottsdaleben kerül kalapács alá Hitler egyik személyesen használt autója, az öt megmaradt Hitler-mobil egyike. A 7,7 literes motorral szerelt, páncélozott és golyóálló üvegekkel felszerelt Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen a német autóipar korabeli csúcsterméke volt a 160 kilométer per óra feletti végsebességével. Ebből a modellből - talán nem véletlenül - összesen 88 darabot gyártottak.

A kérdéses kocsit személyesen Erich Kempka, Hitler sofőrje rendelte meg a gyártól, a megmaradt levél alapján tudjuk, hogy ez volt Hitler sorrendben negyedik autója, amit a személyes használatán kívül a vendégségbe érkező politkusok szállítására is használtak.

Ezt a példányt az amerikaiak szerezték meg a háború végső szakaszában. Először Franciaországba vitték, ahol amerikai katonai rendőrök használták, majd az Egyesült Államokba szállították, ahol kezdetben veteránok parádéin léptették föl, majd múzeumokban mutatták be.

Aki többet akar tudni róla, itt olvashatja a történetét angolul.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.