Januárban elárverezik Hitler híres autóját

külföld
2017 december 29., 14:30
comments 57


Január 17-én az arizonai Scottsdaleben kerül kalapács alá Hitler egyik személyesen használt autója, az öt megmaradt Hitler-mobil egyike. A 7,7 literes motorral szerelt, páncélozott és golyóálló üvegekkel felszerelt Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen a német autóipar korabeli csúcsterméke volt a 160 kilométer per óra feletti végsebességével. Ebből a modellből - talán nem véletlenül - összesen 88 darabot gyártottak.

A kérdéses kocsit személyesen Erich Kempka, Hitler sofőrje rendelte meg a gyártól, a megmaradt levél alapján tudjuk, hogy ez volt Hitler sorrendben negyedik autója, amit a személyes használatán kívül a vendégségbe érkező politkusok szállítására is használtak.

Ezt a példányt az amerikaiak szerezték meg a háború végső szakaszában. Először Franciaországba vitték, ahol amerikai katonai rendőrök használták, majd az Egyesült Államokba szállították, ahol kezdetben veteránok parádéin léptették föl, majd múzeumokban mutatták be.

Aki többet akar tudni róla, itt olvashatja a történetét angolul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.