Januárban elárverezik Hitler híres autóját

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.


Január 17-én az arizonai Scottsdaleben kerül kalapács alá Hitler egyik személyesen használt autója, az öt megmaradt Hitler-mobil egyike. A 7,7 literes motorral szerelt, páncélozott és golyóálló üvegekkel felszerelt Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen a német autóipar korabeli csúcsterméke volt a 160 kilométer per óra feletti végsebességével. Ebből a modellből - talán nem véletlenül - összesen 88 darabot gyártottak.

A kérdéses kocsit személyesen Erich Kempka, Hitler sofőrje rendelte meg a gyártól, a megmaradt levél alapján tudjuk, hogy ez volt Hitler sorrendben negyedik autója, amit a személyes használatán kívül a vendégségbe érkező politkusok szállítására is használtak.

Ezt a példányt az amerikaiak szerezték meg a háború végső szakaszában. Először Franciaországba vitték, ahol amerikai katonai rendőrök használták, majd az Egyesült Államokba szállították, ahol kezdetben veteránok parádéin léptették föl, majd múzeumokban mutatták be.

Aki többet akar tudni róla, itt olvashatja a történetét angolul.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,45 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.