Soltész: Vannak a tisztességes civil szervezetek, meg a felfordulást okozók

társadalom
2017 december 29., 11:11
comments 138

Csaknem másfél milliárd forintra pályázhatnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) szakmai pályázatain január végéig - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MTI szerint Soltész Miklós kiemelte: hét év alatt a civil szervezetek állami támogatása 70 százalékkal nőtt. Míg 2010-ben 144 milliárd forint állt rendelkezésre erre a célra, 2016-ra 240 milliárd forintra emelkedett ez az összeg.

A pénteken bejelentett szakmai pályázatokat öt kollégium - Közösségi Környezet, Mobilitás és Alkalmazkodás, Új Nemzedék Jövőjéért, Nemzeti Összetartozás, Társadalmi Felelősségvállalás - írta ki 295-295 millió forint értékben. A pályázatok beadási határideje - kollégiumoktól függően - január 29. és február 1. között lesz - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós közölte: az öt kollégiumnál a civil szervezetek százezertől négymillió forintig nyerhetnek el támogatást. A tavalyi tíz százalék önerővel ellentétben idén nem szükséges önrész a szakmai programokra kiírt pályázathoz, illetve "bizonyos feltételek teljesülése esetén" a határon túli szervezetek hazai társpályázó nélkül önállóan is pályázhatnak - tette hozzá.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón köszönetet mondott annak a több mint 62 ezer Magyarországon működő civil szervezetnek, amely "valóban a civil világot" segíti és támogatja, amelynek tagjai "nem kerítést akarnak bontani, nem az illegális migrációt akarják törvénytelenül segíteni, nem az anarchiát, illetve a felfordulást akarják az országban", hanem sokkal inkább segítik a rászorultakat, a bajbajutottakat, a közösségeket, értékek megőrzésében szolgálnak, a családi élet és a családbarát gondolkodás erősítésében tevékenykednek, "általában a rend, a tisztességes élet megteremtését szolgálják".

Soltész Miklós arról is beszélt, hogy a civil szervezeteknek működési célra két hete nyílt meg a Nemzeti Együttműködési Alapban egy másik, 2,8 milliárd forint összértékű pályázati lehetőség, amelynek beadási határideje január 15-18. között lesz.

A Nemzeti Együttműködési Alap egyébként az az állami alap, amely szinte leplezetlenül látja el állami milliókkal a Fidesz-közeli civil szervezeteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.