27 évesen meghalt a Black Lives Matter leghíresebb aktivistája

külföld
2017 december 30., 19:10
comments 254
Erica Garner tüntet a Staten Island-en 2014 decemberében
photo_camera Erica Garner tüntet a Staten Island-en 2014 decemberében Fotó: Andrew Burton/AFP

Egy hétig kórházban ápolták, szombaton elhunyt Erica Garner, a Black Lives Matter amerikai antirasszista mozgalom világszerte ismert aktivistája.

Erica Garner annak az Eric Garnernek volt a lánya, akit 2014-ben Staten Island-en földre vittek rendőrök, amiért illegális cigarettát árult. Hiába jelezte, hogy fuldoklik, leszorították, később szívrohamot kapott és meghalt. Eric Garner halála egyike volt azoknak az eseteknek, amik lökést adtak a BLM-nek. Miután az intézkedő Daniel Pantaleo ellen nem emeltek vádat, országos tüntetések követték. Eric Garner utolsó szavai - "I can't breathe" - a mozgalom szlogenjévé váltak. 

Erica Garner hamar az egyik arca lett a mozgalomnak, később részt vett Bernie Sanders kampányában is. Az egykori elnökjelölt példaképként, inspirációként, és csodálatos nőként beszélt róla, szerinte apja halála arra sarkallta a lányt, hogy egy igazságos igazságszolgáltatásért harcoljon. 

Erica Garner négy hónappal ezelőtt adott életet gyerekének, és már a terhesség idején szívproblémákkal küzdött. Egy hete asztmást rohama volt, infarktust szenvedett, kórházba szállították és mesterséges kómában tartották egészen szombatig. 

Sokak mellett Bill de Blasio New York polgármestere is gyászolja az aktivistát. (Guardian)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.