Megtiltották a vakoknak, hogy felmásszanak a Himalájára

Új szabályozás lépett életbe Nepálban, ami az eddiginél szigorúbban határozza meg, kik mászhatják meg az országban található hegyeket, így a világ legmagasabb és legismertebb hegyét is.

A cél a balesetek számának visszaszorítása volt, erre hivatkozva mostantól tilos lesz az egyedül mászás, de nem mászhatnak többé a kettős amputáción átesett emberek és a vakok sem. 

A Himalája-mászás óriási iparággá nőtte ki magát, évről évre egyre többen mennek neki a hegy különböző csúcsainak, sokan megfelelő képzettség és felkészülés nélkül. Minden évben számos baleset is előfordul, idén eddig hat ember veszítette életét, köztük a 85 éves Min bahadur Sherchan, aki épp vissza akarta hódítani a Mount Everestet megmászó legidősebb embernek járó címet. 

Szintén életét vesztette az ismert svájci mászó, Ueli Steck, aki szólómászás közben szenvedett balesetet. Az új szabályozás értelmében a külföldi mászóknak muszáj lesz egy vezetőt fogadniuk. A hatóságok abban bíznak, hogy az új szabállyal nemcsak biztonságosabb lesz a hegy, de új munkahelyek is létrejönnek. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.