Megtiltották a vakoknak, hogy felmásszanak a Himalájára

Több 444 videó?
Szeretném

Új szabályozás lépett életbe Nepálban, ami az eddiginél szigorúbban határozza meg, kik mászhatják meg az országban található hegyeket, így a világ legmagasabb és legismertebb hegyét is.

A cél a balesetek számának visszaszorítása volt, erre hivatkozva mostantól tilos lesz az egyedül mászás, de nem mászhatnak többé a kettős amputáción átesett emberek és a vakok sem. 

A Himalája-mászás óriási iparággá nőtte ki magát, évről évre egyre többen mennek neki a hegy különböző csúcsainak, sokan megfelelő képzettség és felkészülés nélkül. Minden évben számos baleset is előfordul, idén eddig hat ember veszítette életét, köztük a 85 éves Min bahadur Sherchan, aki épp vissza akarta hódítani a Mount Everestet megmászó legidősebb embernek járó címet. 

Szintén életét vesztette az ismert svájci mászó, Ueli Steck, aki szólómászás közben szenvedett balesetet. Az új szabályozás értelmében a külföldi mászóknak muszáj lesz egy vezetőt fogadniuk. A hatóságok abban bíznak, hogy az új szabállyal nemcsak biztonságosabb lesz a hegy, de új munkahelyek is létrejönnek. (BBC)