Újabb fronton tört ki a Birkenstock és az Amazon háborúja

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy német bíróság megtiltotta az Amazonnak, hogy saját oldalára terelje azokat az internetezőket, akik nem tudják helyen leírni a papucs/szandálgyártó Birkenstock nevét. 

Az Amazon ugyanis állítólag abból is tudott profitot kiszakítani, hogy a leggyakoribb elütésekre, azaz például az “Brikenstock,” “Bierkenstock,” vagy “Birkenstok” variációkra kötött le Google AdWords hirdetéseket, az elgépelő felhasználókat célozva ezzel.  

Ez viszont érthető okokból nem tetszett a Birkenstocknak: a vállalatnál a kereset szerint attól tartottak, hogy az Amazon megoldása révén lesznek felhasználók, akik a végén hamisítványokat vásárolnak majd, ami viszont árthat a márka megítélésének. 

Fotó: ARNO BURGI/Picture-Alliance/AFP

A Birkenstock és az Amazon viszonya eddig is viharos volt: 2016 nyarán jelentették be, hogy többet nem adnak el papucsokat az Egyesült Államokban az Amazonon keresztül, mivel úgy látták, hogy termékeik mindenféle hamisítványok és csaló kereskedők között bukkan fel. 

Egy évvel később a vállalat amerikai részlegének vezetője, David Kahan újra nekiment az Amazonnak, mivel szerinte a kereskedőóriás megpróbálta rávenni a Birkenstock-forgalmazókat, hogy töltsék fel árukészleteiket az Amazonra, annak ellenére is, hogy a vállalat kifejezetten leszedette onnan a termékeket. 

Idén decemberben pedig az európai Amazon-oldalakról is leszedette termékeit a német vállalat, szintén a túl sok hamisítvány szerepeltetését hozva fel indokként. (Quartz)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.