Az ENSZ-főtitkár tavaly arra szólított fel, 2017 legyen a béke éve

külföld
2017 december 31., 19:36
comments 64
photo_camera Fotó: ROBIN UTRECHT/AFP

Az egész Földre kiterjedő vészriadót fújt újévi beszédében vasárnap António Guterres ENSZ-főtitkár. Újévi köszöntőjében Guterres emlékeztetett: amikor egy éve hivatalba lépett, még arra szólított fel, hogy 2017 legyen a béke éve. "Sajnos ennek ellenkezője következett be" - fűzte hozzá a világszervezet főtitkára.

A konfliktusok elmélyültek, és újabb veszélyek merültek fel. A hidegháború vége óta nem látott mértékűvé nőttek az atomfegyverekkel kapcsolatos aggodalmak - utalt Guterres Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjára.

"A klímaváltozás gyorsabb nálunk" - figyelmeztetett, és szót ejtett a világszerte növekvő egyenlőtlenségekről, és az emberi jogok megsértésének súlyos eseteiről is.
Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor leszögezte: a konfliktusok rendezhetőek, a gyűlölet leküzdhető, "a közös értékeink pedig együttes erővel megvédelmezhetőek". "Egységesnek kell lennünk, hogy ez sikerüljön", az egység az út, és "a jövőnk függ ettől" - mondta Guterres. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.