Búcsú a világ egyik leghatékonyabb gyilkológépétől

külföld
2017 december 31., 10:56

Bár hivatalosan csak 2018 nyarán vonják ki a szolgálatból, az amerikai légierő már megkezdte az MQ-1 Predator drónok kivonását a hadrendből. A Predatorok 21 éve szolgálnak a légierő kötelékében, ez idő alatt az amerikai haderő fő csapásmérő eszközeivé váltak. A Predatorok kivonása nem jelenti a drónháború végét, a helyüket a még hatékonyabb, nagyobb kapacitású MQ-9 Reaperek veszik át.

A Predatorok még egy előző kor termékei, elsősorban nem csapásmérő, hanem felderítő eszköznek szánták, így csak kétszáz fontnyi rakétát lehetett rájuk szerelni. A Reaper ennek húszszorosát, 4000 fontnyi rakétát szállíthat, így sokkal alkalmasabb harctámogatásra, illetve arra, amire elsősorban használták ezeket a drónokat: az ellenség célzott likvidálására.

A Reaperek is már tíz éve szolgálatba álltak, de legújabb változatukat, a Block 5-öst csak idén júniusban tesztelték. (Via Defense News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.