Annyira hideg van Kanadában, hogy az állatkertben nem engedik ki éjszakára a pingvineket

Múltkor írtunk arról, hogy olyan extrém hideg van Kanadában, hogy újévi koncertet és szabadtéri hokimeccset is felfújtak miatta. Most újabb következménye lett a szokatlanul kemény télnek: nem engedték ki szilveszter éjjel a királypingvineket a kanadai Calgary állatkertjében, bár ez a faj jól tűri a sarkvidéki időt.

"A mostani nagy hideg miatt a királypingvinek a többi pingvinnel együtt bent maradtak a házukban, a látogatók is csak így nézhették meg őket" - magyarázta Malu Celli, az albertai állatkert zoológusa.

KirálypingvinfiókaFotó: Wikipedia

A faj egyedei a mostani hideget is jól tűrték, a téli hónapok alatt is kisétáltak a hóba - magyarázta Celli.

Az állatkert tíz királypingvinje - köztük egy öthónapos fióka - az új szabály szerint csak akkor járhat-kelhet szabadon, ha legalább -25 Celsius-fokra melegszik az idő.
Vasárnap este azonban -30 fokra esett vissza a hőmérséklet, a meteorológusok szerint akár -42 fokot sem tartották lehetetlennek éjszakára.

Nemcsak a királypingvinek maradtak házon belül szilveszter éjjel az állatkertben. Az estére meghirdetett szabatéri újévvárást lefújták, helyette - mint más kanadai városokban - beltéri progamokkal várták a szilveszerezőket.

Kanada szinte teljes területén már egy hete extrém hideg uralkodik: hétfőn napközben a leghidegebb településen, Eurekában -40,5 fokot mértek. A legmelegebb az országban ekkor a Brit Columbia államban lévő Prince-Rupertben volt, itt -7,5 fokot mutatott a hőmérő. (MTI)