Eltörölték a korhatárplafont, még tovább maradhat elnök Ugandában az 1986 óta hatalmon lévő Yoweri Museveni

Több 444 videó?
Szeretném

Jóváhagyta az elnöki korhatár korlátozását eltörlő törvényt az 1986 óta hivatalban Yoweri Museveni ugandai elnök, így 2021-ben ismét indulhat az elnökválasztáson - közölte kedden az államfő szóvivője, Don Wanyama.

A 73 éves államfő december 27-én hagyta jóvá a törvényt.

"Az előző törvény jellegénél fogva diszkriminatív volt, és ezt a módosítást az ugandaiak érdekében fogadtuk el" - tette hozzá a szóvivő.

Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

A vitatott alkotmányreformot, amely megszünteti a korábbi 75 éves korhatárt, amely fölött nem volt államfővé választható senki, december 20-án fogadta el a kormánypárt képviselői által uralt parlament.

A módosítás ismét korlátozza az elnöki mandátumok számát. A korlátozást 2005-ben szüntették meg, de az új korlátozás, amelynek értelmében csak kétszer töltheti be valaki az elnöki tisztséget, csak a következő választás után lép életbe, így Museveni még kétszer lehet államfő.

Kizza Besigye, az ellenzék vezetője szerint a törvény jóváhagyása nem meglepetés, hanem jól összehangolt terv, amellyel Museweni élete végéig elnök maradhat. "Museveni az alkotmányos csalás fő kedvezményezettje" - mondta.

A törvény értelmében öt évről hétre emelkedik a parlamenti képviselők mandátuma, így a következő parlamenti választásra csak 2023-ban kerül sor.

A 21 éve hivatalban lévő Museveni nem először próbálkozik hatalma megtartásával. 2005-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy eltörölték a legfeljebb két elnöki mandátumra vonatkozó módosítást. Az elnök akkor arra hivatkozott, hogy a parlament független, és a nép akaratát tartja tiszteletben, ezt az érvet 12 évvel később is megismételte. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.