Eltörölték a korhatárplafont, még tovább maradhat elnök Ugandában az 1986 óta hatalmon lévő Yoweri Museveni

Jóváhagyta az elnöki korhatár korlátozását eltörlő törvényt az 1986 óta hivatalban Yoweri Museveni ugandai elnök, így 2021-ben ismét indulhat az elnökválasztáson - közölte kedden az államfő szóvivője, Don Wanyama.

A 73 éves államfő december 27-én hagyta jóvá a törvényt.

"Az előző törvény jellegénél fogva diszkriminatív volt, és ezt a módosítást az ugandaiak érdekében fogadtuk el" - tette hozzá a szóvivő.

Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

A vitatott alkotmányreformot, amely megszünteti a korábbi 75 éves korhatárt, amely fölött nem volt államfővé választható senki, december 20-án fogadta el a kormánypárt képviselői által uralt parlament.

A módosítás ismét korlátozza az elnöki mandátumok számát. A korlátozást 2005-ben szüntették meg, de az új korlátozás, amelynek értelmében csak kétszer töltheti be valaki az elnöki tisztséget, csak a következő választás után lép életbe, így Museveni még kétszer lehet államfő.

Kizza Besigye, az ellenzék vezetője szerint a törvény jóváhagyása nem meglepetés, hanem jól összehangolt terv, amellyel Museweni élete végéig elnök maradhat. "Museveni az alkotmányos csalás fő kedvezményezettje" - mondta.

A törvény értelmében öt évről hétre emelkedik a parlamenti képviselők mandátuma, így a következő parlamenti választásra csak 2023-ban kerül sor.

A 21 éve hivatalban lévő Museveni nem először próbálkozik hatalma megtartásával. 2005-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy eltörölték a legfeljebb két elnöki mandátumra vonatkozó módosítást. Az elnök akkor arra hivatkozott, hogy a parlament független, és a nép akaratát tartja tiszteletben, ezt az érvet 12 évvel később is megismételte. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.