A windsori tanács vezetője eltüntetné a hajléktalanokat az utcákról a királyi esküvő előtt

külföld
2018 január 03., 17:03
comments 54

A windsori kastélyt, Etont és az ascoti versenypályát is magába foglaló királyi kerület tanácsának vezetője arra szólította fel a rendőrséget, hogy jogi lehetőségeikkel élve tisztítsák meg a környéket a hajléktalanoktól a májusi királyi esküvő előtt. 

Simon Dudley, a helyi tanács konzervatív vezetője írt levelet a rendőrségnek, ez jutott a Guardian birtokában. Ebben a levélben kért fellépést Dudley az agresszív koldulás és megfélemlítés ellen, ami az utcákon zajlik. A tory politikus a témát már karácsonyi síelése alatt elkezdte pedzegetni, ekkor Twitteren panaszkodott a Windsorban utcán alvó emberekre. Ekkor kiírta azt is, hogy írni fog a rendőrségnek, hogy fókuszáljanak erre már a #RoyalWedding előtt. 

Harry herceg és Meghan Markle májusban fog összeházasodni a windsori kastély kápolnájában, várhatóan több tízezer ember látogat majd el akkor majd az apró településre. 

A 11. században épített kastély a brit királyi család egyik kiemelt rezidenciája, a királynő a legtöbb hétvégéjét itt tölti. 

Dudley levelét január 2-án írta meg, és az illetékes rendőrkapitánynak címezte, akinek megköszönte a munkáját, majd felsorolta, hogy a bizottsága mi mindent tesz a sérülékeny helyzetben lévő helyiek védelméért, többek között egy vészhelyzetekre létrehozott éjszakai szállót említve. Elmondása szerint a hajléktalanság teljesen elfogadhatatlan egy olyan könyörületes közösség számára, mint az övék. Ugyanakkor, mint írta, a bizottságnak bizonyítéka van arról, hogy a Windsorban kolduló emberek jelentős része nem hajléktalan, ha pedig azok, akkor direkt választják ezt és nemet mondanak a támogatói ellátásokra. Azaz az ő esetükben a hajléktalanság önkéntes döntés. 

Dudley szerint ráadásul ezeknek a mindenféle táskájuk biztonsági kockázatot is jelenthet, amikor őrizetlenül otthagyják valahol. Épp ezért, biztonsági okokra hivatkozva, valamint azért, mert ez a helyzet amúgy a gyönyörű városukat egy kedvezőtlen színből mutatná meg az esküvő idején, kéri a rendőrség fellépését. A politikus két konkrét törvényt is a rendőrség figyelmébe ajánlott, az egyik 1824-ből, a másik pedig 2014-ből származik, és szerinte mindkettő alapján fel lehetne lépni a kéregetők és hajléktalanok ellen. 

A politikus a levelét elküldte a térség parlamenti képviselőjének, azaz Theresa May miniszterelnöknek, illetve a belügyminiszternek, Amber Ruddnak is. 

A levelet kritizálták a térség ellenzéki képviselői: a független Wisdom Da Costa szerint például a betiltás helyett inkább több ügynökség összefogásával, a források megnövelésével kéne fellépni a hajléktalanság ellen. A képviselő szerint a hajléktalanság valóban látványosabban lett jelen a városközpontban az elmúlt évben, de ő nem találkozott zaklatással a hajléktalanok részéről. Mint elmondta, Windsor egy gyönyörű hely, de itt is jelen van a szegénység, vannak leszakadt területek, ennek kezelésén közösen kell dolgozniuk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.