Árulásnak látja Steve Bannon, hogy Trump fia és veje találkozott az oroszokkal

külföld
2018 január 03., 17:57
comments 50

Donald Trump egykori stratégája, Steve Bannon részletesen mesélt a kampányidőszak ügyeiről Michael Wolffnak, aki könyvet írt a feltételezett orosz beavatkozásról az amerikai választásokba. A könyv hamarosan megjelenik, a Guardian újságírója viszont előre olvashatta a művet, szerdán megjelent előzetesük pedig komoly hullámokat keltett, cikkük fél nap alatt több mint 50 ezer megosztást szedett össze.

Bannon ugyanis többek között arról beszélt, hogy Donald Trump fia és az oroszok találkozója 2016-ban a Trump Toronyban hazafiatlan és áruló tett volt. A Breitbart vezetője emellett arról beszélt, hogy a most zajló oroszügyi nyomozás szerinte a pénzmosásra fog fókuszálni, és szerinte a nyomozók a tévében úgy fogják majd összeroppantani Trump Jr.-t, mint egy tojást.

A Guardian cikkét azóta szemlézte már amúgy a Breitbart is, szintén azt kiemelve a címben, hogy Trump Jr., Kushner és Manafort találkozója árulás volt.

A Fire and Fury című kötethez Wolff több mint 200 interjút készített el, beszélt az elnökkel és legközvetlenebb bizalmasaival is, minden előrejelzés szerint ez az év legjobban várt politikai kötetet az Egyesült Államokban.

Ebben a sokszereplős, nehezen feltérképezhető sztoriban az egyik kulcsfigura biztosan Bannon, aki az interjúi során nagyon nyíltan támadt neki Trump fiának: Trump Jr. az elnök veje, Jared Kushner és a menesztett tanácsadó Paul Manafort társaságában 2016 nyarán tárgyalt egy orosz ügyvéddel a Trump Toronyban. Ekkor állítólag az ügyvéd Hillary Clinton lejáratására alkalmas dokumentumokat ajánlott fel, de ahelyett, hogy a hatóságokat értesítették volna, Trump Jr. arról írt levelet, hogy imádja az egészet.

Bannon meglehetősen kiakadt a hármas társaságra, akik ügyvédek nélkül ültek le tárgyalni egy rejtélyes orosz szereplővel. Szerinte árulás és hazafiatlan cselekedet volt ez, azonnal értesíteniük kellett volna az FBI-t. Ha pedig már ilyen találkozóra akarták volna mindenképp adni a fejüket, akkor annak valami vidéki motelben lett volna a helye, ahova ügyvédeket küldenek. És minden ott megszerzett információ aztán kiköthetett volna a Breitbarton vagy akárhol máshol. De egyszerűen ennyi eszük van ezeknek az embereknek, mondta még el a könyv szerint.

Bannon a könyv alapján kritizálta Trumpot az FBI vezetőjének, James Comeynak a kirúgása miatt is. És az egykori tanácsadó azt sem gondolja, hogy a mostani nyomozás hamar lezárul majd: szerinte minden jel arra utal, hogy a pénzmosásra fognak rámenni, és útjuk Trumpig Paul Manaforton, Trump Jr-on és Jared Kushneren át vezet.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy az ügyészség múlt hónapban információkat kért be a Deutsche Banktól, ami súlyos milliókat hitelezett a Kushner-családnak. Szerinte a Fehér Ház a jelenlegi helyzetben úgy viselkedik, mint amikor valaki a tengerparton ülve próbál megállítani egy ötös erejű hurrikánt.

Bannon saját maga amúgy nyugodt, elmondása szerint egyetlen orosszal sincs kapcsoltban, így arra számít, hogy tanúként sem fogják beidézni, ügyvédet sem fogadott.

Wolff könyve a jövő héten jelenik majd meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.