Egy 200 évvel ezelőtti csata miatt csaptak össze hindu nacionalisták és dalitok

külföld
2018 január 03., 22:25
comments 71

Egy 200 évvel ezelőtti brit katonai győzelemre tervezett megemlékezés fordult át napokon át tartó erőszakos tüntetésekbe Mumbai városában és szerte Maharashtra államban. 

Szerdán Mumbai utcáin a szokottnál jóval kisebb volt a forgalom, miután több száz dalit tüntető emelt úttorlaszokat, és megtámadták a vasúti járatokat és buszokat is, jelentős késéseket eredményezve így a város gazdasági negyedében. 

Az indiai kasztrendszer legalsó fokán álló, társadalmilag szegregált dalitok (akiket egykor érinthetetlenek is neveztek) azután kezdtek el tiltakozni, hogy elmondásuk szerint hindu nacionalista csoportok megzavarták a megemlékezésüket: hétfőn mintegy 300 ezer dalit gyűlt össze Bhima Koregaon falvánál, hogy emlékezzenek a 
Brit Kelet-indiai Társaság 1818-as győzelmére a maráthá királyság egy csoportja ellen. 

photo_camera Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

A dalitok ekkor már emberemlékezet óta éltek társadalmi és gazdasági kirekesztettségben, a britek oldalán szálltak be a felsőbb kasztokat összefogó réteg elleni harcba, ebben a csatában a britek oldalán több száz dalit harcolt, és a feljegyzések szerint egy kilencszáz fős alakulat tudta visszaverni a 20 ezer fős ellenfelet. 

A beszámolók szerint a hindu nacionalisták hétfőn támadtak rá a tüntetőkre, a két csoport közötti összecsapásokban egy férfi meghalt és több tucat autót felgyújtottak. Keddre legalább száz dalitot letartóztattak, amikor a tiltakozások Mumbai városába is átterjedtek. 

Szerdán a tüntetők arra panaszkodtak, hogy a rendőrség brutálisan lép fel ellenük, botokkal verik, akit érnek. Érkeztek beszámolók arról is, hogy a tüntetők újságírókra támadtak, azt állítván, hogy nem foglalkoznak a dalitok elleni erőszakkal. 

Mumbaiban szerda estére állt helyre a rend, miután a tüntetések egyik főszervezője, Prakash Ambedkar a tiltakozások végére szólított fel. Az államminiszter pedig vizsgálatot rendelt el a hétfői erőszakkal kapcsolatban.

A kasztrendszert ugyan az indiai alkotmány 1950-es verziója hatályon kívül helyezte, valójában azonban az ország számos részén a mai napig eleven hagyományként él, és átitatja a társadalom mindennapjait. Ha valaki szívesen olvasna ilyesmi témában, ezt a 2017-es könyvet bátran merjük ajánlani a dalitok életéről. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.