Magyar beszédet még nem elemeztek úgy szét, mint Áder János újévi köszöntőjét

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Szomorú tény, hogy Áder János újévi beszédeire milyen kevesen figyelnek oda, sőt, sokan lehalkítják vagy egyenesen kikapcsolják televíziókészüléküket, amikor a köztársasági elnök szól nemzetéhez:

Nem így a retoriskola.hu szakemberei, akik elképesztő alapossággal estek neki Áder beszédének. A retoriskola.hu a szónoklat tudományát igyekszik megtanítani hallgatóinak, akik közül ketten vállalták az elnöki beszéd elemzését.

A szövegnek már az alcímei is nagyon sokat ígérnek („A felszín: a vizualitásról”, „Mélyebb rétegek: a nonverbalitásról”, „Kimondott és ki nem mondott szavak: a verbalitásról”), de akinek van néhány perce egy ilyen januári reggelen, az szánja rá az időt az egész szöveg végigolvasására.

Van benne díszletelemzés:

„Új elemként jelenik meg a pezsgőspoharak látótérbe helyezése, melyek egymáshoz viszonyított elrendezése mondhatni Áder János és Weisz Fanni térbeli elhelyezkedésének letükrözése.”

Gimnasztikakritika:

„Jelentős előrelépés figyelhető meg Áder János sokat bírált fejtartásában.”

Stílustanácsadás:

„Weisz Fanni piros színű körömlakkja a nemzeti színű lobogóval harmonizált, ellenben Áder János nyakkendőjének színével, melynek aszimmetrikus elhelyezkedése és ingének a nézői bal oldalon való ráncolódása zavaró hatást kelt.”

A szofrpornót súroló egészségügyi látlelet:

„Ajaknedvesítései alig észrevehetőek (pl.: 0:28, 2:01), egy esetben, 2:59-nél látható annak szembeötlő megoldása. 1:42-nél vélhetően a torok kiszáradásának jelei mutatkoznak, hangja is kissé elcsuklik, melyet látványos nyeléssel igyekszik korrigálni. 2:42-nél mondatát jól hallható „ciccentéssel” indítja, mely 3:28-nál ismét megfigyelhető, de már kevésbé feltűnően.”

És persze egy kis politika is:

„Kölcsey Ferenc Himnuszából a 2017-es újévi beszédében is idézett, akkor az „Isten, áldd meg a magyart” részletet emelte ki, idei beszédében ennél tovább ment és beszédének üzenetéhez a „jó kedvvel, bőséggel” részletet kapcsolta.”

Érdemes felfedezni az elemzés további gyöngyszemeit is, még soha nem volt ilyen találó a „ha csak egy elemzést olvasol el idén Áder János szilveszteri beszédéről” klikkzsurnalisztai szakfordulat.