Magyar beszédet még nem elemeztek úgy szét, mint Áder János újévi köszöntőjét

Szomorú tény, hogy Áder János újévi beszédeire milyen kevesen figyelnek oda, sőt, sokan lehalkítják vagy egyenesen kikapcsolják televíziókészüléküket, amikor a köztársasági elnök szól nemzetéhez:

Nem így a retoriskola.hu szakemberei, akik elképesztő alapossággal estek neki Áder beszédének. A retoriskola.hu a szónoklat tudományát igyekszik megtanítani hallgatóinak, akik közül ketten vállalták az elnöki beszéd elemzését.

A szövegnek már az alcímei is nagyon sokat ígérnek („A felszín: a vizualitásról”, „Mélyebb rétegek: a nonverbalitásról”, „Kimondott és ki nem mondott szavak: a verbalitásról”), de akinek van néhány perce egy ilyen januári reggelen, az szánja rá az időt az egész szöveg végigolvasására.

Van benne díszletelemzés:

„Új elemként jelenik meg a pezsgőspoharak látótérbe helyezése, melyek egymáshoz viszonyított elrendezése mondhatni Áder János és Weisz Fanni térbeli elhelyezkedésének letükrözése.”

Gimnasztikakritika:

„Jelentős előrelépés figyelhető meg Áder János sokat bírált fejtartásában.”

Stílustanácsadás:

„Weisz Fanni piros színű körömlakkja a nemzeti színű lobogóval harmonizált, ellenben Áder János nyakkendőjének színével, melynek aszimmetrikus elhelyezkedése és ingének a nézői bal oldalon való ráncolódása zavaró hatást kelt.”

A szofrpornót súroló egészségügyi látlelet:

„Ajaknedvesítései alig észrevehetőek (pl.: 0:28, 2:01), egy esetben, 2:59-nél látható annak szembeötlő megoldása. 1:42-nél vélhetően a torok kiszáradásának jelei mutatkoznak, hangja is kissé elcsuklik, melyet látványos nyeléssel igyekszik korrigálni. 2:42-nél mondatát jól hallható „ciccentéssel” indítja, mely 3:28-nál ismét megfigyelhető, de már kevésbé feltűnően.”

És persze egy kis politika is:

„Kölcsey Ferenc Himnuszából a 2017-es újévi beszédében is idézett, akkor az „Isten, áldd meg a magyart” részletet emelte ki, idei beszédében ennél tovább ment és beszédének üzenetéhez a „jó kedvvel, bőséggel” részletet kapcsolta.”

Érdemes felfedezni az elemzés további gyöngyszemeit is, még soha nem volt ilyen találó a „ha csak egy elemzést olvasol el idén Áder János szilveszteri beszédéről” klikkzsurnalisztai szakfordulat.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.