A szlovák belügyminiszter szerint az államfő összehányta a kormánygépet

Robert Kaliňák el fogja küldeni a számlát Andrej Kiska államfőnek a kormánygép utasterének kitisztításáról, mondván, a gép az elnök mexikói útja után teljesen össze volt hányva – jelentette be sajtótájékoztatóján a szlovák belügyminiszter.

Robert Kalinak.Fotó: Karen Bleier / AFP

Az Új Szó azt írja, Kaliňák visszautasította, hogy visszaélne a hatalmával, vagy befolyásolná a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) munkáját, és azt is tagadta, hogy háborút indított volna Kiska ellen. Szerinte az elnök azért bírálja őt, mert így akarja elterelni a figyelmet a saját hibáiról, melyekért nem képes felelősséget vállalni. (Kiska egy interjúban azt mondta: „Sajnálom, hogy köztársasági elnökként ezt kell mondanom, de éppen az én esetemen mutatkozott meg, hogy maffiaállamban élünk, mert az állam visszaél a hatalmával azok lejáratása végett, akik kényelmetlenek számára.”)

„A kapcsolatunk az államfővel régóta komplikált” – mondta Kaliňák. Szerinte ez azért van, mert visszautasította az elnöki hivatal néhány extrém kérését, mint például a legdrágább luxus-Mercedest, masszázsülésekkel.

A kormánygépről Kaliňák azt mondta, az elnököt csak arra biztatta, hogy a munkalátogatásokra használja a kormánygépet, de szólt, hogy ha Kiska magáncélra használja, például ha ezzel a géppel repül haza Poprádra, ki kell fizetnie az utat. Kaliňák szerint az elnök az első számlát ki is fizette, a másodikat már nem.

Fotó: Stefan Rousseau / AFP

Kaliňák Kiska „adócsalási” ügyével kapcsolatban felemlegette az elnök szavait, hogy ha valamelyik politikusra csak a gyanú árnyéka vetül, távoznia kell, de az elnök ahelyett, hogy vállalná a tetteiért a felelősséget, az újságíróknak „sír, mint egy kisgyerek, akinek elvették a játékát”, és ez nem férfihoz méltó, nevetséges viselkedés.

A belpolitikai történéseket egész 2017-ben végigkísérte a Robert Fico kormányfő és az államfő évek óta tartó konfliktusa. Fico márciusban politikai célokat követő mesterséges konfliktusok szításával vádolta meg Kiskát, miután az elnök egy külpolitikai évértékelő konferencián felelőtlenségnek nevezte az Oroszország elleni szankciók értelmének megkérdőjelezését, és megtévesztőnek a kormányfő azokkal kapcsolatos „jelzéseit”. A korrupciót gyakran ostorozó Kiskáról nem sokkal később kiderült, hogy az elmúlt két évben több, mint 300-szor vette igénybe a szlovák kormány különgépét privát utazásra, csaknem 1 millió euró értékben. Fico azóta többször is felszólította Kiskát az összeg kifizetésére, amit ugyan az elnök eddig nem tett meg, de a magáncélú útjairól szóló információk napvilágra kerülése után két héttel bejelentette: nem alapít pártot. (Új Szó, MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.