Pont így képzeltem a Fideszt pénzzel támogatókat – Államtitkári rangban van, és nem mondja el, mennyit adott a pártnak

Tbg
2018 január 4., csütörtök 17:25

Völner Pál sajátos mosolyával jelentette be a Hír Tv-n, hogy küldött pénzt a Fidesznek. A kormánypárt elnöke, Orbán Viktor erre kérte ugyanis a híveket pár nappal ezelőtt.

Bár nem precedens nélküli, hogy egy magyar párt a választókhoz fordul adományért (ezt tette az ÁSZ-büntetésbe belerokkanni készülő Jobbik is), a kormányzati forrásokból több tízmilliárdos kampányköltségeket saját politikai céljaira felhasználni tudó Fidesz részéről azért mégiscsak meglepő volt a lépés.

Az azonban a legszebb az egészben, hogy a párthoz magánszemélyektől áramló pénzekről nem fog teljes képet kapni a nyilvánosság, erre ugyanis a magyar törvények, a Fidesz-KDNP módosításai után sem adnak lehetőséget.

Kissé bonyolult a helyzet, de az Átlátszó igyekezett feltárni a miérteket és a hogyanokat (Például a kampányra fordított adományokat elég csak a kampány, azaz a választás után feltárni. De azt is lehet mondani, a pénz nem kampánycéllal érkezett.) 

Nem tiszta a helyzet a Hír Tv által megkérdezett szakértő, Tóth Zoltán szerint sem: „Jelen pillanatban a jogkereső emberek és érdeklődők nem tudnak eligazodni, mert a választási iroda a honlapjáról törölte a vonatkozó jogszabályok megtekinthetőségét. Kizárólag az általuk kiadott közlemények alapján lehet tájékozódni, és ebben a kérdésben ma nincs egy határozott álláspont”.

Az átlátható finanszírozást az egyéb magyar pártokon (Jobbik, Együtt, Párbeszéd), illetve a civil szférán durván számon kérő kormány igazságügyi államtitkára (!) egyébként akár példát is mutathatott volna, ehelyett inkább elkummantotta a válaszadást.

 Völner Pál csak annyit árult el, a „megfelelő összeggel” támogatta a pártot.