Pont így képzeltem a Fideszt pénzzel támogatókat – Államtitkári rangban van, és nem mondja el, mennyit adott a pártnak

Völner Pál sajátos mosolyával jelentette be a Hír Tv-n, hogy küldött pénzt a Fidesznek. A kormánypárt elnöke, Orbán Viktor erre kérte ugyanis a híveket pár nappal ezelőtt.

Bár nem precedens nélküli, hogy egy magyar párt a választókhoz fordul adományért (ezt tette az ÁSZ-büntetésbe belerokkanni készülő Jobbik is), a kormányzati forrásokból több tízmilliárdos kampányköltségeket saját politikai céljaira felhasználni tudó Fidesz részéről azért mégiscsak meglepő volt a lépés.

Az azonban a legszebb az egészben, hogy a párthoz magánszemélyektől áramló pénzekről nem fog teljes képet kapni a nyilvánosság, erre ugyanis a magyar törvények, a Fidesz-KDNP módosításai után sem adnak lehetőséget.

Kissé bonyolult a helyzet, de az Átlátszó igyekezett feltárni a miérteket és a hogyanokat (Például a kampányra fordított adományokat elég csak a kampány, azaz a választás után feltárni. De azt is lehet mondani, a pénz nem kampánycéllal érkezett.) 

Nem tiszta a helyzet a Hír Tv által megkérdezett szakértő, Tóth Zoltán szerint sem: „Jelen pillanatban a jogkereső emberek és érdeklődők nem tudnak eligazodni, mert a választási iroda a honlapjáról törölte a vonatkozó jogszabályok megtekinthetőségét. Kizárólag az általuk kiadott közlemények alapján lehet tájékozódni, és ebben a kérdésben ma nincs egy határozott álláspont”.

Az átlátható finanszírozást az egyéb magyar pártokon (Jobbik, Együtt, Párbeszéd), illetve a civil szférán durván számon kérő kormány igazságügyi államtitkára (!) egyébként akár példát is mutathatott volna, ehelyett inkább elkummantotta a válaszadást.

 Völner Pál csak annyit árult el, a „megfelelő összeggel” támogatta a pártot.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.