Üresen áll a magyar konzuli iroda Sydney-ben, de már fizetünk érte

Az Átlátszó írta meg, hogy havi 4,3 millió forintnak megfelelő ausztál dollárt fizet a magyar állam  egy Sydney belvárosában álló irodaházba lévő iroda miatt, ahol majd a konzulátos fog működni.

De még nem működik, és még februárban sem fog, pedig már szeptember óta érvényes a bérleti szerződés.

„A külgazdasági és konzuli iroda egyébként a Sydney üzleti negyed egy elegáns irodaházában kap majd helyet, a 11. emeleten. A bérbeadó cég, az SOI weblapja kiemeli a kikötőre nyíló gyönyörű kilátást” - írja a lap, amely közérdekű adatigényléssel jutott hozzá az információkhoz.

A külügyminisztérium a lappal később még annyit közölt, hamarosan nyitnak, a néhány hónapos késlekedés pedig egy ilyen iroda megnyitásának normális ügymenete:

„A sydney-i konzuli iroda bérleményben történő kialakításához és megnyitásához – hasonlóan minden más külképviselethez - számos előkészítési, megvalósítási lépés szükséges. Az ingatlan kibérlését követően lehet elkészíttetni a kiviteli terveket, melyeket ezután helyi tervezővel adaptálni szükséges az ausztrál jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően. A bérbeadó által kijelölt kivitelezővel a kiviteli tervek műszaki tartalmának egyeztetése decemberben megtörtént. Az engedélyezési eljárást a KKM tavaly év végén elindította, az ausztrál hatósági engedélyeztetés folyamata nagyjából 2 hónapot vesz igénybe. Jelenleg a hatósági engedélyre várunk, ami az év végi ünnepek miatt a megszokottnál hosszabb időt fog igénybe venni. Az engedélyek megszerzése után indulhat meg a konzuli iroda kialakításának kivitelezése, majd a beköltözés és nyitás.”  

Magyarország egyébként 42 éveig működtetett ilyen irodát Sydney-ben, 2009-ben sok másikkal egyetemben zárták be. (Átlátszó)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.