Fuldokolnak a világ óceánjai

2018 január 5., péntek 11:27
103

Megrázó eredményre vezetett egy nemzetközi tudóscsoport kutatása, mely során a világ óceánjaiban található oxigénmentes részek, ún. halálzónák méretét mérték fel. A Science folyóiratban közölt tanulmányuk alapján 1950 óta megnégyszereződött az ilyen, életre teljesen alkalmatlan területek nagysága a világ óceánjaiban. Ennél is aggasztóbb mértékben növekedtek a partközeli, oxigénben szegény zónák, ezek mérete megtízszereződött. Ez utóbbi hatása azonnal érezhető a halászatban.

Hosszú távon az óceánok halálzónáinak növekedése a tengeri fajok tömeges pusztulásával fenyeget, ennek pedig katasztrofális hatása lehet az egész táplálékláncra a végén az emberrel.

A kutatók szerint az oxigénben szegény vagy oxigénmentes zónák kialakulásáért, méretnövekedéséért egyértelműen a klímaváltozás a felelős. "A földtörténet nagy kihalási hullámait eddig is a klímaváltozáshoz és az oxigénhiányos óceánokhoz köthettük" - mondta a Guardiannak a tanulmány vezető szerzője, Denise breitburg, a Smithonian Környezetkutató Központ kutatója. "Ha így folytatódnak a dolgok, akkor magunk is effelé tarthatunk. De ennek olyan beláthatatlanok a következményei az emberiség számára, hogy elképzelhetetlen, hogy így folytatódjanak a dolgok" - mondta Breitburg.

Szerinte ugyanis ez egy megoldható probléma, bár a megoldás az volna, ha világszerte összefognánk a klímaváltozás megállításáért. De segíthetnek a lokális kezdeményezések is, példaként a Chesapeake-öblöt és a Temzét hozta fel, ahol a mezőgazdasági és szennyvízkezelési módszerek módosításával sikerült felszámolni az oxigénmentes halálzónákat.

A tanulmány egyik bírálója, Robert Diaz professzor kevésbé derülátó. "Pillanatnyilag a világ kormányai nem tekintenek elsőszámú problémaként a halálzónák kialakulására" - mondta. Szerinte ahhoz, hogy a kormányok komolyan vegyék a problémát, ahhoz a halászat teljes ellehetetlenülése kéne. A világ óceánjai a Guardian adatai szerint globálisan félmilliárd embert látnak el élelemmel és 350 millió embernek biztosítanak munkát a halászatban és a kapcsolódó iparágakban. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt