Fuldokolnak a világ óceánjai

természet
2018 január 05., 11:27
comments 103

Megrázó eredményre vezetett egy nemzetközi tudóscsoport kutatása, mely során a világ óceánjaiban található oxigénmentes részek, ún. halálzónák méretét mérték fel. A Science folyóiratban közölt tanulmányuk alapján 1950 óta megnégyszereződött az ilyen, életre teljesen alkalmatlan területek nagysága a világ óceánjaiban. Ennél is aggasztóbb mértékben növekedtek a partközeli, oxigénben szegény zónák, ezek mérete megtízszereződött. Ez utóbbi hatása azonnal érezhető a halászatban.

Hosszú távon az óceánok halálzónáinak növekedése a tengeri fajok tömeges pusztulásával fenyeget, ennek pedig katasztrofális hatása lehet az egész táplálékláncra a végén az emberrel.

A kutatók szerint az oxigénben szegény vagy oxigénmentes zónák kialakulásáért, méretnövekedéséért egyértelműen a klímaváltozás a felelős. "A földtörténet nagy kihalási hullámait eddig is a klímaváltozáshoz és az oxigénhiányos óceánokhoz köthettük" - mondta a Guardiannak a tanulmány vezető szerzője, Denise breitburg, a Smithonian Környezetkutató Központ kutatója. "Ha így folytatódnak a dolgok, akkor magunk is effelé tarthatunk. De ennek olyan beláthatatlanok a következményei az emberiség számára, hogy elképzelhetetlen, hogy így folytatódjanak a dolgok" - mondta Breitburg.

Szerinte ugyanis ez egy megoldható probléma, bár a megoldás az volna, ha világszerte összefognánk a klímaváltozás megállításáért. De segíthetnek a lokális kezdeményezések is, példaként a Chesapeake-öblöt és a Temzét hozta fel, ahol a mezőgazdasági és szennyvízkezelési módszerek módosításával sikerült felszámolni az oxigénmentes halálzónákat.

A tanulmány egyik bírálója, Robert Diaz professzor kevésbé derülátó. "Pillanatnyilag a világ kormányai nem tekintenek elsőszámú problémaként a halálzónák kialakulására" - mondta. Szerinte ahhoz, hogy a kormányok komolyan vegyék a problémát, ahhoz a halászat teljes ellehetetlenülése kéne. A világ óceánjai a Guardian adatai szerint globálisan félmilliárd embert látnak el élelemmel és 350 millió embernek biztosítanak munkát a halászatban és a kapcsolódó iparágakban. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.