Németországban ezentúl megtudhatják a nők, mennyit keresnek férfi kollégáik

Több 444 videó?
Szeretném

Újabb lépést tett a német kormány a nemek szerinti fizetéskülönbségek megszüntetése felé - írja a Quartz. Január 6-ától törvény garantálja, hogy a munkavállalók megtudhassák, mennyit keresnek kollégáik. 

Németországban az európai uniós átlagnál nagyobb, 21 százalékos a különbség az ugyanazt a munkát végző férfiak és nők fizetése között, 2015-ban az EU-ban ez a szám átlagosan 16,3 százalék volt. Arról, hogy az ugyanazt a munkát végző férfiak és nők fizetése között nem lehet különbség, már tavaly törvényt hoztak, ez az új rendelkezés a törvény betartatását segíti elő - ami viszont csak azokra a munkahelyekre érvényes, ahol legalább 200 főt alkalmaznak, és csak azokat a cégeket ellenőrizhetik, melyek legalább 500 embernek adnak munkát. 

Ráadásul a nők nem kérhetik ki specifikusan egy férfi kollégájuk fizetési adatait, hanem csak egy átlagot, melyet több kollégájuk bére és juttatásai alapján számolnak ki.

A németországi erőfeszítések hasonlóak az izlandiakhoz: ott január elsején lépett hatályba a törvény, mely szerint ugyanazért a munkáért ugyanakkora bér jár egy nőnek, mint egy férfinak.