Rosszul sült el Trumpék terve, nem sikerült betiltani az elnökről szóló könyvet

külföld
2018 január 05., 06:16
comments 52
Trump elnöksége egy képben: a kép baloldalán Trump telefonál, középen a három hét után kirúgott, azóta vád alá helyezett nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn, a jobb szélén nyolc hónap után távozó egykori kampányfőnöke és főstratégája, a Trump fiát és vejét hazaárulással vádló Steve Bannon.
photo_camera Trump elnöksége egy képben: a kép baloldalán Trump telefonál, középen a három hét után kirúgott, azóta vád alá helyezett nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn, a jobb szélén nyolc hónap után távozó egykori kampányfőnöke és főstratégája, a Trump fiát és vejét hazaárulással vádló Steve Bannon. Fotó: Alex Brandon/AP

A tervezett január 9. helyett már január 5-én, vagyis ma, pénteken a boltokba kerülhet Michael Wolff Donald Trump elnökségének első évéről szóló botránykönyve. Ez az a könyv, amiben Steven Bannon, Trump egykori kampányfőnöke és stratégiai főtanácsadója, az amerikai szélsőjobboldal vezető figurája hazaárulásnak minősítette, hogy az ifjabb Donald Trump és Trump veje, Jared Kushner 2016 nyarán a Kremlnek dolgozó ügyvédekkel egyeztetett Hillary Clintonról.

A könyv tele van ehhez hasonló zaftos részletekkel, melyek közül a Bannonnak tulajdonított mondatok hitelességét egyelőre senki sem cáfolta. Trump ügyvédei sem, mert bár a kiadónak küldött felszólításukban arra hivatkoztak, hogy a könyvben "számos hamis vagy alaptalan állítás" van, a kiadóval párhuzamosan Bannonnak is felszólító levelet küldtek, de abban arra hivatkoztak, hogy a volt főstratéga a titoktartási egyezségüket sértette meg.

A Bannonnak tulajdonított mondatokat Bannon lapja, a Breitbart is átvette a könyvből részleteket közlő lapokból, és nem jelezte, hogy azokkal bármilyen hitelességi probléma lenne. Maga Bannon szerda esti rádióműsorában szintén nem cáfolta, hogy ezek elhangzottak volna. A műsorban csak arról beszélt, hogy továbbra is támogatja Trumpot, akit "nagy embernek" tart.

Trump ügyvédeinek a könyv betiltását tehát nem sikerült elérniük, viszont, ha ez egyáltalán lehetséges, az eddigieknél is nagyobb hírverést csaptak a könyvnek. A BBC washingtoni tudósítója szerint ezzel olyan ingyenpublicitást biztosítottak Michael Wolffnak és könyvének, "amit pénzért nem lehet megvenni".


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.