Rosszul sült el Trumpék terve, nem sikerült betiltani az elnökről szóló könyvet

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.
Trump elnöksége egy képben: a kép baloldalán Trump telefonál, középen a három hét után kirúgott, azóta vád alá helyezett nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn, a jobb szélén nyolc hónap után távozó egykori kampányfőnöke és főstratégája, a Trump fiát és vejét hazaárulással vádló Steve Bannon.Fotó: Alex Brandon/AP

A tervezett január 9. helyett már január 5-én, vagyis ma, pénteken a boltokba kerülhet Michael Wolff Donald Trump elnökségének első évéről szóló botránykönyve. Ez az a könyv, amiben Steven Bannon, Trump egykori kampányfőnöke és stratégiai főtanácsadója, az amerikai szélsőjobboldal vezető figurája hazaárulásnak minősítette, hogy az ifjabb Donald Trump és Trump veje, Jared Kushner 2016 nyarán a Kremlnek dolgozó ügyvédekkel egyeztetett Hillary Clintonról.

A könyv tele van ehhez hasonló zaftos részletekkel, melyek közül a Bannonnak tulajdonított mondatok hitelességét egyelőre senki sem cáfolta. Trump ügyvédei sem, mert bár a kiadónak küldött felszólításukban arra hivatkoztak, hogy a könyvben "számos hamis vagy alaptalan állítás" van, a kiadóval párhuzamosan Bannonnak is felszólító levelet küldtek, de abban arra hivatkoztak, hogy a volt főstratéga a titoktartási egyezségüket sértette meg.

A Bannonnak tulajdonított mondatokat Bannon lapja, a Breitbart is átvette a könyvből részleteket közlő lapokból, és nem jelezte, hogy azokkal bármilyen hitelességi probléma lenne. Maga Bannon szerda esti rádióműsorában szintén nem cáfolta, hogy ezek elhangzottak volna. A műsorban csak arról beszélt, hogy továbbra is támogatja Trumpot, akit "nagy embernek" tart.

Trump ügyvédeinek a könyv betiltását tehát nem sikerült elérniük, viszont, ha ez egyáltalán lehetséges, az eddigieknél is nagyobb hírverést csaptak a könyvnek. A BBC washingtoni tudósítója szerint ezzel olyan ingyenpublicitást biztosítottak Michael Wolffnak és könyvének, "amit pénzért nem lehet megvenni".


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.